Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám zadanou matici a k ní vypočítat vlastní čísla a ke každému z nich vlastní vektory. Něco málo mám ale nejsem si jistý jestli dobře. 
Vlastní čísla mi vyšla...
... Prosím o kontrolu jestli je to dobře a zároveň o radu jak z nich dostat vlastní vektory.
Děkuji

Ahoj,
je to správně.
Vlastní podprostory (vektory) příslušný vlastnímu číslu vypočteš tak, že do
dosadíš za lambda a soustavu vyřešíš. (A jsem nazval tvou matici, ať to nemusím přepisovat). Protože lambda je vlastní číslo, nějaký řádek se ti vynuluje a tedy řešení bude záviset na nějakém/ých parametrech. Tedy výsledkem je nějaký podrostor, tomu pak říkáme vlastní příslušný lambda.
děkuju, už je mi to jasný... akorát z matematickýho hlediska mi tam vznikaj uplně šílený soustavy ale pravděpodobně v tom nevidim nějakou jednodušší eliminaci... mohl bych ještě požádat o nějaké nakopnutí správnym směrem ? díky :)

Ahoj,
nejprve vyřešit soustavu:
Pak i pro ty dva komplexní kořeny. To už je horší. Ale víš, že ke komplexně sdruženým vlastním číslům jsou komplexně sdružené podrostory, což znamená, že budeš řešit jen jednou.