Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

omylem posláno podruhé
Jelena: edit - text z 2. příspěvku:
netuším, kde začít s řešením rovnice:
e^x = x+2
Dokážu pouze odhadnout z grafu, že rovnice má 2 řešení.
Poradíte, kudy do toho?

netuším, kde začít s řešením rovnice:
e^x = x+2
Dokážu pouze odhadnout z grafu, že rovnice má 2 řešení.
Poradíte, kudy do toho?
↑ Zuzka.Zhor:
Zdravím,
text z 2. příspěvku jsem přidala do 1. příspěvku (žádné duplicitní téma jsem nenašla, tedy asi nebylo posláno podruhé). Pokud ještě aktuální, tak taková rovnice nepůjde vyřešit cestou úprav a vyjadřování ve tvaru x=... Buď použit některou numerickou metodu, nebo stroj. Co je cílem vyřešení této rovnice? Děkuji.

↑ jelena:
Dali jsme se v práci do povídání o tom, že spousta podivných rovnic se dnes dá vyřešit pomocí různých numerických metod a při použití výkonných počítačů. Většina z nás má ale raději "čisté" řešení typu "x = ...", které je možné najít logickými matematickými úpravami původního výrazu.
Jeden z nás vytáhl tento příklad, nikdo si s ním nevěděl rady (pokud odmítneme numerické metody typu Newtonova metoda tečen a pod.)
Proto jsem se zeptala, jestli někdo z vás neví něco víc, co jsme už my starší, kteří máme od promoce na MFF více než 20 let, pozapomněli.
Ale asi to tak prostě je, čisté řešení typu "x = ..." prostě u tohoto typu rovnice není možné.
Takže tento dotaz prosím uzavřete jako zodpovězený.
Nicméně - moc děkuji za váš čas a zaslané odkazy !
Zuzana
↑ Zuzka.Zhor:
:-) děkuji za zprávu a za upřesnění problému. Kolegové v podobných situacích používají Lambert W-funkci (používá i WA v odkazu na stroj) a vytváří takové monstra. Já raději zůstávám u jistot, že tato rovnice nejde vyřešit jinak, než jak jsem popsala. Téma přesunu do Ostatního, třeba ještě někdo z kolegů přidá informaci nad rámec SŠ.