Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, poradíte mi prosím s touto úlohou? Předem díky.
Je dána krychle ABCDA´B´C´D´, kde A [1;0;0], B [1;0;1], C [0;0;1], D [0;-1;0].
Napište parametrické vyjádření rovin DA´C´, ACD´, BDA´, DAC´.
Dobrý den, abychom mohli rovinu vyjádřit parametricky, musíme znát dva vektory v ní ležící a jeden její bod. Obecně
.
V téhle úloze je ovšem trochu problém, protože délka hrany
, zatímco
, takže se nejedná o krychli. Nemá být poslední zadaný bod D'?

↑ MirekH:
Ano má, asi jsem to nějak omylem enpostřehla.

↑ MirekH:
Dobře, díky. To asi ještěě chápu, ale jak udělám ostatní roviny, když neznám souřadnice vrcholů D, A´, C´?
Jestliže znáš body A, B, C, D', tak bys měla být schopna dopočítat i ostatní body. Tak třeba bod A' určíme ze vztahu
, protože stěnové úhlopříčky A'B a D'C jsou rovnoběžné.

↑ MirekH:
Takže bod C' = D' + AB (B-A), ale jak bude bod D prosím? nějak na to nemůžu přijít.

↑ MirekH:
Díky, ale ještě mám otázku. V rovině DA´C´ jsem si udělala vektory DA´ a DC´, v rovině ACD´ vektory AC a AD´, v rovině DAC´ vektory DA a DC´ - takto mi to pořád vycházelo podle učebnice.
V rovině BDA´ jsem si udělala vektory BD a BA´, výsledky se mi však neshodovaly s těmi v učebnici. Shodovaly se s vektory DB a DA´. Proč nefunguje vektor BA´? Díky za vysvětlení.
↑ terezkaaaaa5:
Ty vektory můžeš volit jak chceš, jen nesmí být lineárně závislé (rovnoběžné). Může se stát, že tvůj výsledek i při správném postupu vypadá jinak než ten v učebnici, pak se jedná se o ekvivalentní vyjádření téže roviny. Např. ti mohou u parametrů
vyjít opačná znaménka.