Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřebovala bych dovysvětlit tuto úlohu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=32594
Není mi jasné, jak se ze soustavy rovnic
, došlo k vyjádření a, t, P, u a Q. Díky za pomoc:)
Zdravím,
je problém se samotným řešením soustavy (např. sčítací metodou), nebo s použitím výsledků soustavy zpět do sestavení rovnice přímky?
zadání napsal(a):
sou dány body A[3;1;1], B[-1;2;0], C[1;2;2], D[0;1;3] a vektor w = (2; -2; 1). Určete na přímce AB bod P a na přímce CD bod Q tak, aby vektor w ležel na přímce PQ.
Asi bych řešila úlohu trochu jinak. Přímku PQ zapíší parametricky (1. rovnice):

Potom můžeme mít souřadnice pro bod P [x_p,y_p, z_p], pro Q [x_q, y_q, z_q].
Bod P leží na přímce AB, zapíšeme jeho souřadnice z parametrického zápisu přímky AB, a použijeme do 1. rovnice místo x_1, y_1, z_1. Bod Q leží na přímce CD, opět zapíšeme jeho souřadnice přes parametrické vyjádření přímky CD a dosadíme za x, y, z do 1. rovnice.
Máme soustavu 3 rovnic a 3 neznámých (jsou to parametry z přímek). Využila jsem fakt, že body P, Q jsou průsečíky s AB, CD. Vyznáš se v tom? Děkuji.

↑ jelena:
Díky. Problém mám se samotným řešením soustavy, dané výsledky mi prostě nevycházejí. A co se týče vašeho postupu, také mi není jasný. Udělám si tedy přímku AB (B - A) a CD (D - C), parametricky body P, Q : P = A + k. AB, Q = C + s. CD ?
Udělám si tedy přímku AB (B - A) a CD (D - C), parametricky body P, Q : P = A + k. AB, Q = C + s. CD ?
ano, přesně tak jsem to myslela. A takové "parametrické body", ležící na přímkách AB, CD můžeš dosadit i do rovnice přímky PQ, protože na ni také leží. Se soustavou z odkazovaného tématu neporadím - musela bych procházet celý postup.