Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 06. 2013 21:36

Cesnek
Pozice: Antitalent na výpočty
Reputace:   

adhezní konstanta

Ahoj,
uměl by někdo srozumitelně svými slovy vysvětlit definici Adhezní konstanty? Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 04. 06. 2013 00:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: adhezní konstanta

Zdravím,

jakou definici máte - něco v takovém smyslu? To se mi zdá dost podrobné, případně přidej odkaz, jak máte definováno. Děkuji.

#3 05. 06. 2013 21:08

Cesnek
Reputace:   

↑ jelena:

máme definováno takto:

fyzikálně představuje snížení volné povrchové energie tuhého povrchu po přenesení z vakua do prostředí nasycených par kapaliny (nebo také po přenesení z vakua do plynného prostředí
f0G = \gamma S0 - \gamma  SG )

#4 06. 06. 2013 00:39

jelena
Jelena

↑ Cesnek:

děkuji, jen můj názor, jak bych vyložila. Konstanta bude platit pro konkrétní pár "substrát (tuhý povrch) - rozpouštědlo" a to z důvodu, že povrchová energie tuhého povrchu ve vakuu je ovlivněna působením jen vnitřních sil v hmotě na molekuly v povrchové vrstvě. Po přenesení do prostředí pár (plynu) toto působení se zeslabí působením sil molekul prostředí na povrchovou vrstvu substrátu.

Dává to tak smysl?

#5 06. 06. 2013 01:28

Cesnek
Reputace:   

↑ jelena:

Ahoj Jelena,
tak já myslím, že dává. Děkuji za výklad. Některé teorie jsou psané kostrbatě a já jsem ještě k tomu trochu těžší případ.

#6 06. 06. 2013 23:15

jelena
Jelena

↑ Cesnek:

také děkuji. Je to spíš tak, že na pohled poměrně nezáživné procesy jako je lepení nebo potisky mají celkem složitou fyzikálně-chemickou podstatu a matematický popis. Vysvětlit se to musí (zřejmě studuješ takové technologie), ale je to někdy těžké (a spíš od autorů textů posoudit jak podrobně, nebo jakým způsobem).

Označím za vyřešené.

Zápatí