↑ malaikat:
začal bych dvěmi rovnoběžkami, jelikož znám výšku z bodu D. Pak mám ale zmatek, jelikož jsoou tam dva údaje, které si konkurují. Kdyby tam bylo jen BC, tak libovolně na jedné rovnoběžce zvolím bod a kružítkem naneseme vzdálenost BC a najdeme C. Chybí mi ale nějaký údaj o vzdálenosti AB nebo o vzdálenosti stran b a d
Ještě pozdrav,
spíš bych začala stranou AB, přesně přímkou, na které AB bude ležet. Mohu na přímce vyznačit bod A, ze kterého sestrojím úhel gama (je stejný u vrcholu A i u vrcholu C - jelikož rovnoběžník). ve vzdálenosti v_a rovnoběžku (budoucí strana CD) a z vrcholu A kružnici s poloměrem stejně, jako BC (jelikož AD má stejnou délku).
Vyznáš se tak? Děkuji.
Z náhledu vidím návrh kolegy Marnese, pozdrav, mně asi nic nechybí, pokud jsem správně přečetla, že je zadána
.
v= 4,5 cm má být z bodu D ke straně a
↑ marnes:
děkuji, nejen, že nechybí, dokonce přebývá (nejspíš se podařilo dat 2 úlohy k sobě, jelikož číselně by rozměry k sobě nepatřily). Bude třeba překontrolovat zadání.
]↑ jelena: nějak se v tom nevyznám a už vůbec mi to nejde sestrojit, když splnim úhel a délku strany tak mi nevyjde výška. Zadání zní přesně: Sestrojte rovnoběžník ABCD: BC= 5cm, v= 4,5 cm a úhel gama 45°. K výšce bylo později doplněno, že se jedná o výšku z bodu D ku straně a. Moc děkuji
když splnim úhel a délku strany tak mi nevyjde výška.
ano, také jsme se s kolegou ↑ marnes: k tomu dohovořili. Naopak chybí nějaký údaj pro dostrojení délky AB. Skoro to vypadá, že se někdo spletl a označil stranu oproti vrcholu A jako malé a (což u čtyřúhelníku není), tedy výška 4,5 cm by mohla být z bodu D na stranu BC.
Předpokládám, že umíš Pythagorovu větu, potom v trojúhelníku, co by tvořila zadana výška jednu odvěsnu, strana BC přeponu, trojúhelník je pravoúhlý (a kvůli úhlu 45 stupňů i rovnoramenný). Tedy máme buď trojúhelník a jeho 2 odvěsny jsou 4,5 cm (potom nevyjde přepona 5 cm), nebo přepona 5 cm a zas nevyjdou odvěsny.
Tak to můžeš rozepsat a zdůvodnit v práci, pokud to máš odevzdávat, nebo to tak přímo probrat s učitelem.