Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
zápis jsem celkem kostrbatě opravila, ale je čitelný (snad). V tabulkách vyhledáš měrné skupenské teplo taní ledu a vypočteš teplo, které je potřeba na roztavení 1 kg (bude stejné jako tabulkové měrné skupenské teplo). Zároveň pomocí tabulek máš měrnou tepelnou kapacitu vody a můžeš stanovit kolik tepla odevzdá 1 litr (budeme ohledem na hustotu považovat za 1 kg) vody při chlazení z 100 na 0 stupňů.
Jak budeš postupovat dál, abys odpověděla na dotaz v úloze?
Zkus také pouvažovat, zda z údaje o množství vody a počáteční teplotě vody můžeme rovnou vypočíst množství ledu, co se roztaví? Děkuji.
↑ Jakub007:
Zdravím a děkuji,
určitě může - počítáš společnou výslednou teplotu t, pokud voda se jen ochladí a led se roztaví a ještě vzniklá voda z ledu se ohřeje do společné teploty soustavy. Pokud jsem nepřehlédla nic v odvozeném vzorci, tak také mi tak vyšlo (číselně jsem nekontrolovala).