Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 06. 2013 19:58 — Editoval jelena (09. 06. 2013 09:30)

barbora87
Reputace:   

střední hodnota z odmocniny

Ahoj, mám takový problém spočítala jsem odhad parametru h(oznacuju h se striskou) a potřebuji ověřit jeho nestrannost, ale nevím jak na to. Teda vím ze musím spočítat střední hodnotu toho odhadu ale nevim jak spocitat střední hodnotu z odmocniny
Můj první zpusob je spatný $\begin{eqnarray}
\displaystyle{\mbox{E}\left(\widehat{h}\right)} &=& \displaystyle{\mbox{E} \left(\sqrt{3\left(\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n {X_i^2} - \left(\bar{X}_n\right)^2 \right) }\right)=\sqrt{3}\sqrt{\mbox{E} \left(\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n {X_i^2} - \left(\bar{X}_n\right)^2\right)} }\nonumber \\
&=&\sqrt{3}\sqrt{\frac{n-1}{n}\sigma^2}=\sqrt{3}\sqrt{\lambda^2}=\sqrt{3\lambda^2}. \nonumber
\end{eqnarray}$

a tak jsem zkusila spočítat E$\left(\widehat{h}^{2}\right)$ ale nevím jak pak o toho dokázat že to platí i pro h. Děkuji moc za jakoukoli prospěsnou radu

Jelena: Přidáno z 2. příspěvku + drobný edit, aby bylo vidět řádky

E$\left(\widehat{h}\right)$=E

$\left(\sqrt{3\left(\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n {X_i^2} - \left(\bar{X}_n\right)^2 \right) }\right)=\sqrt{3}\sqrt{\mbox{E} \left(\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n {X_i^2} - \left(\bar{X}_n\right)^2\right)}=\\=\sqrt{3}\sqrt{\frac{n-1}{n}\sigma^2}=\sqrt{3}\sqrt{\lambda^2}=\sqrt{3\lambda^2}$

omlouvám se asi jsem tam vložila nějka špatne tady je moje spatna prvni moznost vypoctu

• (téma jako vyřešené označil(a) barbora87)

#2 08. 06. 2013 20:01 Příspěvek uživatele barbora87 byl skryt uživatelem jelena. Důvod: editován 1. příspěvek

Zápatí