Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, z obecných rovnic dvou rovin mám sestavenou matici:
-2 -2 3 | -3
1 -4 -1 | -5
Ve výsledcích je, že řešením nehomogenní soustavy je např. vektor (-4, 1, -3) a řešením přidružené homogenní soustavy je lineární obal vektoru (14, 1, 10).
Jak se mám k těmto vektorům dopočítat? Díky!
Zdravím tě,
já bych na to šel jednoduše, tak jak se matice řeší - Gaussova eliminace:
1) prohodit oba řádky, potom první vynásobit dvěma a přičíst ke druhému a vyjde ti trojúhelníková matice:
No a teď řešením nehomogenní soustavy je:
Např. za
si dáš parametr -
a získáš:
A teď první řádek matice:
dosadíme:

Jinými slovy jsme právě našli průsečík těch tvých dvou rovin a je to přímka v parametrickém tvaru:
neboli![kopírovat do textarea $X=[-18;0;-13]+t(14;1;10)$](/mathtex/04/04a9e161d9f171e97db22666da799ab6.gif)
a tady máš ten vektor (14;1;10), ale ten je podle mě řešením jak homogenní (kdyby sis dala v matici na pravou stranu nuly), tak nehomogenní soustavy.
Jak se dopracovat k tomu (-4;1;-3) mě teď nějak nenapadá.
↑ smajdalf:,↑ nhoj:
Zdravím.
Kolega udělal těžkou práci, dovolím si doplnit.
a tady máš ten vektor (14;1;10), ale ten je podle mě řešením jak homogenní (kdyby sis dala v matici na pravou stranu nuly), tak nehomogenní soustavy.
Ano, je to směrový vektor přímky, která prochází počátkem. Je průnikem dvou rovin, které prochází počátkem, jejichž rovnice odpovídají těm zadaným s nulovou pravou stranou (řešení homogenní soustavy).
Jak se dopracovat k tomu (-4;1;-3) mě teď nějak nenapadá.
Protože
je přímka, je jedno, který bod přímky si zvolíme za počáteční, neboli pro
vychází bod přímky
. Tutéž prímku lze zapsat jako
.
Stránky: 1