Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
počítal jsem tuto úlohu a sestavil jsem integrál tak, že jsem vyjádřil
z rovnosti substituce
a podmínky, že se počítá přes kladnou oblast, že
. Jacobián vyšel
. Tudíž jsem tu funkci násobil Jacobiánem a příklad mi nevyšel.
Předem díky za rady.
Zdravím,
pokud jsem nic nepřehlédla v úpravách, tak jediný problém, že jsi nedointegroval po du. Nějak jsi znak integrálu ztratil. V tom je problém, nebo něco jiného? Děkuji.

↑ jelena:
Zdravím,
tak jsem to dointegroval a vyšlo mi
, přes MAW ještě jinak a našel jsem jsem podobný příklad a tam byl Jacobián v převrácené hodnotě a vyšlo to, ale v tom případě netuším proč by tam měla být převácená hodnota toho Jacobiánu. Jinak to má vyjít
.
Díky za pomoc!
↑ dejviddejvid:
Zkus ještě upřesnit, co znamená "Jacobian v převracené hodnotě", výsledek 2v byl zapsán jako 1/(2v) nebo jak? Nebyl by odkaz na ten druhý postup? Děkuji.
↑ dejviddejvid:
Ano, použil jste "Jakobián v převrácené hodnotě", jak jste to nazval:
Jakobián jste sestavil z parciálních derivací u, v podle x, y; má však být z parciálních derivací x, y podle u, v. Pak skutečně Jakobián vyjde (aspoň mi vyšel) 1/(2v) a souřadnice těžiště 28/(27ln3).
Teď jsem ještě kvůli tomuto příkladu zapínal počítač, ale vidím, že už jste důvodu problému na stopě.

Moc a moc Vám děkuji za pomoc, už mi to vyšlo.
Stránky: 1