Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Jelena (edit): autor cache opravuje data v zadání a prosí nezveřejňovat výsledek výpočtu (viz příspěvky 19, 20). Berte, prosím, na tuto prosbu ohled. Nad řešením se sejdeme v srpnu! - nové cache + postup řešení sudu
Na obrázku si prohlédněte kresbu sudu. Jeho stěny jsou zakřivené (jsou to kruhové oblouky o vnitřním poloměru RZ). Rozměry – průměr čel, břicha i délka – jsou uvedeny v centimetrech (i zde to jsou vnitřní rozměry sudu). Výška hladiny tekutiny v se měří tyčkou (měrkou M) v nejširším místě sudu. Úkol: jaká je výška hladiny v, když je v sudu přesně 9 hektolitrů vína? Výšku v zaokrouhlete na celé centimetry.
Fakt nevim jak na to, bude to asi něco s derivacemi a integrály, které mi nic neříkají. proto pro mě nápověda postupu vůbec není.
Díky
Nevím sice postup, ten ti nenapíšu, (budu o něm přemejšlet) ale já bych možná zkusil tak, že bych počítal objem rotačního tělesa, daného rovnicí nějaké elipsy, jejíž rovnici bych si z tohoto obrázku nějak sepsal. Potom sestavil meze tak aby to sedělo s obrázkem.

Rohodně bude potřeba nějak vyjadřovat objem toho kapalného tělesa v sudu.
Půjde se vyhnout integrování?
1) Myslím, že jakmile je ve hře objem tělesa, jehož nějaká hraniční plocha není rovná, ani válcová, ani jehlanová, ani kulová, bez integrování to nepůjde.
2) Freedy navrhuje počítat objem rotačního tělesa, to je bohužel technika která většinou taky vyžaduje integrování.
Další postřehy:
1) Ta kapalina, ani žádná její rozumná část, není rotační těleso. Celý sud jo, ale tím useknutím (hladinou) to ztrácí význam.
2) Žádné elipsy se tam rozumně nevyskytují. Ty oblouky co jsou vidět na řezu jsou části kružnic.
3) Není to ani úplně jednoduchá úloha na integrování. Jestli jsi ještě nikdy neintegroval, radím kapitulaci.

↑ Hanis: Jaká část toho tělesa je kulová úseč? A válec v něm tedy taky nevidím... Bacha na to, že je to celé v sudu, a sudy mají docela specifické zakřivení.
↑ Hanis:
to je jako sud, to nejde rozdělit. To bys musel počítat nějakej vrchlík elipsy a to bych chtěl vidět jak bys to zvládnul :)

Ahá, já špatně pochopil obrázek, bral jsem to jako pohled zepředu, že to má vypuklé dno a víko, ale ono je to takhle.
Popřemýšlím.
Zdravím,
můžeme na to jít jako Kepler :-)
vojta_vorel napsal(a):
Není to ani úplně jednoduchá úloha na integrování.
V čem bude obtíž integrování? Děkuji.
Armadeira napsal(a):
Fakt nevim jak na to, bude to asi něco s derivacemi a integrály, které mi nic neříkají. proto pro mě nápověda postupu vůbec není.
odkud je úloha a jaký je cíl vyřešení? Děkuji.
↑ Freedy:, ↑ vojta_vorel:, ↑ Hanis: nenechte se rušit, prosím :-)
↑ Armadeira:
potom v pořádku, kolega ↑ Hanis: může téma přesunout, kam uzná za vhodné, a přeji úspěšné dořešení. A ta cache je kde? :-)

jelena napsal(a):
vojta_vorel napsal(a):
Není to ani úplně jednoduchá úloha na integrování.
V čem bude obtíž integrování? Děkuji.
Chtěl jsem tím říct, že kdyby v nějaké učebnici byla kapitola Integrování, tak až na konci bych očekával podkapitolu Využití v geometrii a až v druhé půlce té podkapitoly (až za dvourozměrnou geometrií) bych hledal tohle.
A z pohledu někoho kdo ještě neviděl integrál to je vskutku seřazené podle obtížnosti, jelikož to navazuje.
Jak sestavit příslušný integrál není rozhodně vidět na první pohled (a ani představit si tvar té kapaliny není triviální), a myslím že v integrálu se pak rozhodně vyskytne řekněme nějaká funkce celá v odmocnině to celé ve jmenovateli.
Obtížnost jsem se snažil vnímat z pohledu nezkušené kolegyně Almadeiry.
A z pohledu někoho kdo ještě neviděl integrál to je vskutku seřazené podle obtížnosti, jelikož to navazuje.
:-) no tady celkem běžně jsou témata, ve kterých je zřejmé, že ani na konci kurzu MA "někdo ještě neviděl(a) integrál" a "vůbec neví, jak na to". V tomto konkrétním případě samozřejmě můžeme předpokládat, že do řešení problému se zapojí spíš někdo, kdo již integrál viděl (nebo pro zajímavost zkusí metodu Keplera) a poskytne kolegyňce cestu k nalezení cache (děkuji za upřesnění místa, to je celkem daleko).
Aktuální je tedy nalezení vzorce pro objem rotačního tělesa přes integrál a sestavení rovnice rotující křivky, k tomu přeji zdar.

Jsem si celkem jist, že těleso, o jehož objem se tady jedná (jistě lze předpokládat, že obrázek má být interpretován jako řez tělesem napodobujícím klasický sud, jehož částí je těleso odpovídající kapalině v sudu), není v žádném smyslu rotační.
↑ vojta_vorel:
"kapalina v sudu" určitě není rotační těleso. Pro začátek navrhuji spočítat objem celého sudu a pak se uvidí.
A nešlo by to místo pracného integrování řešit nějakým odhadem? Co má být výsledek? Nejsou některé jeho hodnoty vzhledem ke kontextu nesmyslné? Pokud se má zaokrouhlit na celé cm, možná by stačilo nějak ten interval omezit a několik zbývajících hodnot vyzkoušet. Snad by šlo ten sud nahradit válcem, ve kterém voda stoupá stejně rychle, jestli nějaký takový existuje. Poloměr by pak byl určitě mezi 55 a 70 cm. Ale kde přesně? Ve třetině? Ve čtvrtině? Někde jinde? Nepůjde z toho řezu ten správný poměr vykoukat?
Můj tajnej tip je 55 nebo možná o trochu míň, ale teď fakt nejsem schopnej o tom pořádně přemejšlet.
↑ LukasM:
Tvůj tajnem tip je 55? Vždyť 55 je poloměr jakoby toho válce bez těch okraju (když je průměr 110).
Kdyby se to mělo řešit odhadem, já bych si vzal objem toho válce a spočítal objem. Potom bych si vzal ty okraje a vzhledem k tomu že je to 30 cm ot strany válce po nejvzdálenější místo strany usdu tak bych to tam nějak tipnul.
Každopádně jsem si jist, že když máš část elipsy, tak by stačilo ji jen nějak doplnit na úplnou elipsu, zjistit danou rovnici a už si jen pohrát s integrálem což by určitě nebylo nic složité, protože objem rotačního tělesa je pouze (f(x))^2 dx.
↑ LukasM:
:-) určitě šlo - Kepler odhadoval celý objem pomocí 2 komolých kuželů, to by nám stačilo pro základní odhad. Jelikož na celé centimetry, tak těch čísel nebude tak moc - výsledek se dá ověřovat vložením souřadnic (ale myslím počet vložení z jedné IP je omezen). Tedy my si rozdělíme možné výšky a každý vloží výsledek. Zbývá dořešit úlohu 2, odhadnout kolík "nás" na vložení kontroly je potřeba no atd. A hlavně - nač potřebujeme cache na Teplicku :-)
A pozor - v zadání je oprava: "délka sudu =180 cm (na minulém obrázku bylo chybně uvedeno 190 cm) jsou uvedeny na obrázku (i zde to jsou vnitřní rozměr)"

Zdravím jakožto autor té keše.
Napřed se musím všem omluvit za chybu v původním obrázku - místo 190 cm mělo být 180 cm jako délka sudu. Protože se tvar sudu na obrázku dá chápat opravdu různě (četné dotazy pro to svědčí), tak dávám odkaz na kompletní listing své keše: http://coord.info/GC42X5W (odstavec Jak najít keš).
Teď to snad už bude jasné.

↑ ladislavappl:
LukasM-ův výsledek 55 cm odpovídá starému (špatnému) zadání 190 cm. Gratuluji.
Kdyby to někdo chtěl nějak složitě počítat, tak bych mu doporučil si napřed zajít do řeznictví a nechat si nakrájet pár deka salámu, pěkně od špičky. Při tom ho určitě napadne jednodušší řešení. (Na salám je nářezový stroj, na víno v sudu počítač; musím snad ještě víc napovídat???)
Moc prosím, neprozrazujte správné řešení (výsledek). Děkuji.
Tady je opravené zadání:
↑ ladislavappl:
Zdravím Vás a děkuji za upozornění, přidala jsem do ↑ 1. příspěvku: (na opravu jsem již upozorňovala :-)
(Na salám je nářezový stroj, na víno v sudu počítač; musím snad ještě víc napovídat???)
nic nemusíte (jen co chcete). To je tak - úloha se objevila v sekci VŠ, úlohy tohoto typu (praktické aplikace) jsou zadávány na VŠ jako samostatná práce, tak zde bojuji proti zneužití fóra k získání VŠ titulu.
Pokud je úloha součást nalezení cache, tak moc nevím, jak je správně - mne by to asi nebavilo hledat, pokud bych k výsledku mi dopomohl někdo jiný (je zde více témat, kde se dopomáhalo, např.). Je tak? Pro kolegy úloha může být zajímavá z pohledu různých způsobu výpočtů a odhadů objemů. Věřím, že již výsledek, ani postup neprozradí - případně takový příspěvek skryji, ať máte korektní postup hledání.

mne by to asi nebavilo hledat, pokud bych k výsledku mi dopomohl někdo jiný
Tak by to taky mělo být. Ale skutečnost je bohužel jiná. Nejen že si někteří geocacheři (říkáme "kačeři") nechávají vyluštit úlohy na podobných fórech, jako je toto, tak dokonce existují i servery, kam když zadáte souřadnice keše, které vám někdo vyluštil nebo jste je pokoutně získal/a, tak za odměnu získáte jiné (které potřebujete), taky už vyluštěné. A to nemluvím o hledání v partě, kde jeden souřadnice vyluští a ostatní se svezou... Hlavně že se pak pyšní tisíci nálezů, "honibodové".
A proč keše na Teplicku? Podívejte se třeba sem: http://coord.info/GC2122D (fotky v příloze)
↑ jelena:, ↑ ladislavappl:
Jako hlavní kazisvět který sem jediný poslal konkrétní výsledek prohlašuji, že pokud si to autor úlohy přeje, může nějaký moderátor veškeré výskyty tohoto čísla v tématu vymazat. Sice jsem řešil náhodou úlohu trochu jinou, ale dobrat se k tomu druhému výsledku už bude nejspíš podstatně jednodušší.
Původně jsem to tak neřešil právě protože jsem myslel, že smyslem geocachingu je něco jiného než si toho co nejvíc odškrtat. Měl jsem za to, že každý jede sám za sebe, a konkurence není odkud by přišla, protože jde o zábavu každého soudruha zvlášť. Asi jako když si člověk doma lepí letadýlka a má z toho radost, i když by si mohl koupit modely hotové a hezčí. Ale pokud i Vám stojí za to používat pro někoho titul "honibod", tak to tak asi není. Z mého laického pohledu nekačera to vidím tak, že pokud si někdo nechává šifry luštit a má z toho radost, tak mu ji přeju. Možná špatně.
Popravdě jsem čekal, že ten můj výsledek bude o pár čísel nadsazený. Celkem mně začlo zajímat přesné řešení, zkusím to nechat někoho vymodelovat. Ten integrál jsem nespočítal (dlouho jsem to ani nezkoušel).
Freedy napsal(a):
Vždyť 55 je poloměr jakoby toho válce bez těch okraju
Vadí to něčemu?
Každopádně jsem si jist, že když máš část elipsy, tak by stačilo ji jen nějak doplnit na úplnou elipsu, zjistit danou rovnici a už si jen pohrát s integrálem což by určitě nebylo nic složité, protože objem rotačního tělesa je pouze (f(x))^2 dx.
Jedna věc je říct že je něco jednoduché, a druhá je to udělat. Každopádně mám pocit, že s tou elipsou to nebude tak horké. Pokud myslíš to na obrázku, tak to nejsou části elipsy, ale dva kruhové oblouky. Také nevím proč doplňovat na úplnou elipsu. Navíc se tím dopočítáš jen k objemu toho sudu.
↑ vojta_vorel:
Tady to máš zkonstruované.
Stránky: 1 2