Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 27. 06. 2013 12:10

ladislavappl
Zelenáč
Škola: FVL UK
Pozice: lékař v důchodu
Reputace:   

Re: Geocaching - objem rotačního tělesa a nejen od kolegy ladislavappl

↑↑ LukasM:
Ale to nic, těch "55 cm" tomu, kdo to neumí, stejně nepomůže. Navíc jako obvykle za nějakou dobu přidám návod, aby mohli hledat a nalézt keš i ti, kteří na to matematicky nemají. Ať mají radost a také ať mají důvod se zvednout od počítače a vyrazit ven. Máme hezké okolí, zdaleka už neplatí, že Teplicko a přilehlé Krušné hory jsou pouhá "měsíční krajina"!

#27 27. 06. 2013 12:29

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑↑ ladislavappl:, ↑↑ LukasM:, ↑↑ Honzc:

děkuji všem za příspěvky, hlavně se mi tu, kluci, nepohádejte :-) Vtipné je, že v noci jsem tipovala, že vyřeší to kolega Honzc i s obrázkem - nezklamal (škoda, že mi nedávají body za tipovačky :-) Slíbila jsem skrývat, no nevím, nechám to tak, stejně je to k původnímu zadání a věřím, že již opravovat nebude.

↑ ladislavappl:

děkuji, to "vyrazit ven" asi má hlavní důvod - zatím jsem byla (se synem) na 3 keškách (velmi nenáročných), 2 úspěšné. Jinany v Opavě také mám ( i celou stezku stromů, bohužel část označení je již poničená), raději mám rozhledny.

↑↑ LukasM:

tady nevím, co mám dřív dohlížet - líného VŠ lempla, podvodného olympionika nebo nepoctivého kačera. Jedna se z toho zjeví :-) Zdar v debatě přeji.

#28 28. 06. 2013 15:23

ladislavappl
Zelenáč
Reputace:   

Tak vidím, že už je asi vše vyřešeno. Začátkem srpna dodám návod k luštění. Luštění potom bude tak jednoduché, že ho zvládnou i děti ZŠ (i tu chemii, tam je naučím trojčlenku, pokud ji ve škole neměli). Asi tak, jako u keší GC483QZ nebo GC2YBKM (odkazy na návod v Poznámkách v listingu keší).

#29 29. 06. 2013 23:11

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Dobrý den,

v matematice nejsem příliš zběhlý, spíše bych se tipoval na amatéra.
Přesto jsem, aspoň myslím, vyřešil tuhle úlohu. Nejprve jsem zkusil analytické řešení, ale neuspěl jsem. Pak numericky pomocí funkce dblint v wxMaximě (dvojitý integrál), což se mi myslím povedlo. Zkoušel jsem ji zjednodušit a povedlo se mi jednoduší řešení pomocí funkce quad_qags (opět numerická integrace). Výsledek stejný.
Ale to není ten důvod proč sem píšu. Ačkoli jsem pod vlivem půllitru fernetu (normálně nepiji, ale 54 narozky to asi vyžadovaly), tak jsem se chtěl pochlubit, že jsem se nad tím zamyslel a povedlo se mi tuto úlohu vyřešit v Calcu - Libre Office (žádná wxMaxima) se znalostmi na úrovni základní školy, teda přiznávám se figuroval v tom řešitel (Calc má řešitele, podobně jako Excel). Výsledek byl velmi přesný a korespondoval s předcházejícími výsledky v wxMaximě. Takže předcházející nápověda s plátky salámu zafungovala. :-)

Mám tedy tři různé způsoby jak tuto úlohu vyřešit, všechny vychází identicky. O správnosti nepochybuji, v tom Calcu - Libre Office (obdoba Excelu), je tak neskutečně jednoduché, že snad není možné, aby bylo chybné.

Abych pravdu řekl, původně by mě nenapadlo, tak složitou úlohu řešit takto jednoduše a ještě abych čekal, že se mi to vůbec povede. Řešení ani výsledek sem samozřejmé nedám (respektuji požadavek).

Nápověda:
1. Z mého textu vyplývá, že úloha jde řešit dvojitým integrálem (numericky).
2. Toto jde zjednodušit tak, že jde použít jednoduchý integrál (numericky).
3. Dále to lze zjednodušit tak, že úloha je řešitelná v Calcu (obdoba Excelu) s použitím znalostí základní školy (Pythagorova věta, plocha kružnice, plocha kruhová úseče, +řešitel).

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#30 29. 06. 2013 23:44

jelena
Jelena

↑ ladislavappl:, ↑ mák:

Zdravím a děkuji za příspěvky :-)

Luštění potom bude tak jednoduché, že ho zvládnou i děti ZŠ (i tu chemii, tam je naučím trojčlenku, pokud ji ve škole neměli).

Tak já téma přesunu do sekce ZŠ. Trojčlenku zde také razíme (nejen v sekci Chemie), ale poslední trend je používat v chemii vzorce, což nevidím rada, ale už jsem s tím vyrovnána.

↑ mák:

sleduji, že nejen ke čtení Remy máme kladný vztah:-) Srdečná gratulace k narozeninám a budu se těšít na setkání nad tématem v srpnu.

---------
нет прямого на Уренгой...

#31 04. 08. 2013 16:51

ladislavappl
Zelenáč
Reputace:   

Slíbil jsem, že začátkem srpna zveřejním návod. Jenže kdybych ho zrovna teď zveřejnil, tak by hrozilo prozrazení úkrytu keše nepovolaným. Takže prosím ještě o pár dnů strpení.
Já vím, že tohle je matematické fórum a že i další matematické úlohy z mých keší byste vyřešili "levou zadní". Ale kdo si chce – z nedostatku jiné zábavy – zatím otestovat své znalosti i z jiných oborů, ten si může otevřít listing mé keše Kačerská maturita http://coord.info/GC2VKCM a otestovat své výsledky v Geochecku. Návod není a nebude. Jen neuvádějte správná řešení do svých příspěvků.

#32 15. 08. 2013 13:11 — Editoval ladislavappl (15. 08. 2013 13:13)

ladislavappl
Zelenáč
Reputace:   

Kombajnér konečně to pole pšenice u keše posekal a sklidil, tak mohu zveřejnit návod. Je zde . Zadání úlohy je zde. I když každého bude zajímat asi jen úloha o sudu, tak v návodu na chemickou úlohu (kvašení cukru) uvádím trochu netradiční návod na trojčlenku.

#33 17. 08. 2013 13:04

ladislavappl
Zelenáč
Reputace:   

Z mailů, které dostávám, vidím, jak se někteří snaží matematické úlohy z mých keší za každou cenu řešit algebraicky krkolomnými úpravami rovnic – zoufalým převáděním známých i neznámých přes rovnítko ("jak ovečky po lávce", říkával Jára Cimrman), i když nad tím stráví spoustu času a ne vždy se doberou správného výsledku. Zdá se mi, že numerické metody mají u nás (aspoň na středních školách) přídech nějakého nepřesného, nevědeckého a snad i neférového postupu. Nebo příznak toho, že na "jedině správný" způsob řešení dotyčný intelektuálně nemá. (Nebo se mýlím?) Přitom takový numerický nastroj, jako "Hledat řešení" nebo "Řešitel" v Excelu nebo Calcu (z Open Office) je každému dostupný, a přitom je jednoduchý a při rozumně zvolené počáteční hodnotě vysoce blbovzdorný. A napsat v Basicu jednoduchý prográmek založený na půlení intervalu patřilo kdysi k základním úlohám počítačové výuky a dalo se jím vypočítat moc a moc věcí...

#34 18. 08. 2013 23:14

jelena
Jelena

↑ ladislavappl:

Zdravím Vás a děkuji za další příspěvky a odkazy k tématu - upravila jsem úvodní příspěvek tématu a název tématu (myslím, že pořad může být v sekci ZŠ - je nejvíce na očích), také upoutávku na téma máme na Nástěnce - viz levý horní roh hlavní stránky fóra.

K poslednímu příspěvku - proč Vám posílají maily - protože nejde překontrolovat vložením souřadnic a proto konzultuji celé řešení?

někteří snaží matematické úlohy z mých keší za každou cenu řešit algebraicky krkolomnými úpravami rovnic

:-) najít pěkné řešení (vyjádření neznámé) je přitažlivé z více důvodů - je to prostě pěkné a minimálně proto, že překontrolováním jednotek mohu překontrolovat, zda je to alespoň řešení možné + je to vyjádření univerzální a může být použito pro úlohy obdobného typu. Spolupůsobila jsem zde u 2 cache (žebříky a ležící sud) a byla jsem zklamaná, že řešení je pouze numerické.

Zdá se mi, že numerické metody mají u nás (aspoň na středních školách) přídech nějakého nepřesného, nevědeckého a snad i neférového postupu. Nebo příznak toho, že na "jedině správný" způsob řešení dotyčný intelektuálně nemá.

asi ne. Numerické metody se teď na SŠ skoro neberou, ani za nás (na SVVŠ :-)) se nebraly, jen se učilo (alespoň u nás) více pracovat s odhady např. pomocí grafů apod. a spíše intuitivně člověk došel na metodu půlení intervalu.

Pokud je sestaven nějaký vztah pro neznámou, tak ani není nutné používat Řešitel nebo programovat, stačí vložit do Wolfram|Alphy a nechat počítat. Možná i proto (vyloučení použití stroje) je impulsem pro snahu nalezení pěkného algebraického řešení.

K sudu - listuji si tak předevčírem Rektorysem a najdu tam vzorec pro objem sudu s kruhovým obloukem nebo s parabolickém obloukem - no řeknete :-)

Hodně aktivních luštitelů a nálezců přeji.

Елена (mé geocaching a pravé jméno).

Zápatí