Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 06. 2013 23:54

marek.krivan
Zelenáč
Reputace:   

Dokažte, že K3,3 neni rovinny graf

Zdravím,
reším jeden problém zadání je: Dokažte, že K3,3 neni rovinny graf. (napověda: nakresleni jisteho podgrafu můžete vždy převest na n-uhelnik). Už vím že graf K3,3 není rovinný problém mi ale dělá ověření. Vím že pro graf který má alespoň 3 vrcholy platí vzorec |E| <= 3|V| - 6 když do vzorce dosadím 9 <= 3 * 6 - 6 tedy dostanu že 9 <= 12 (tento vzorec máme v přádnáškách)  Dále jsem našel vzorec |E| ≤ 3|V| −6 a s ≤ 2v −4 kde s je počet stěn, když dosadím do tohoto vzorce tak dostanu ze 9 <= 3*6 - 6 a 2<=2*6 - 4 tedy 9<= 12 a 2<=8 tedy zase obě nerovnice vyhovují. Což by neměli pokud není tento graf rovinný. Ještě jsem našel vzorec pro graf který neobsahuje trojúhelník |E| ≤ 2|V| − 4 a s ≤ |V| − 2 kdyz sem dosadím zjistim ze 9<= 2*6 - 4 a 2 <= 6 - 2 => 9<=8 a 2<=4 zde je videt ze první nerovnice neprošla tedy by měl být nerovinný. Bohužel se tím dostávám do sporu vuči tem prvním 2. vzorcům.
Najde se zde někdo kdo mi poradí jak dokázet (kromě nakreslení) že graf je nerovinný.
Předem děkuji za každou snahu.

#2 27. 06. 2013 00:18

vojta_vorel
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: Dokažte, že K3,3 neni rovinny graf

Při důkazech je nejdůležitější postupovat logicky a nenechat se svést k chybným (nepodloženým) úvahám.

A) Ve skriptech se píše, že pro každý rovinný graf platí jistá rovnost. To ale neznamená, že ta rovnost nemůže platit i pro K3,3! Tohle si zkus pořádně rozmyslet. Znamená to, že tvoje výsledky typu 9<=12 a 2<=8 jsou úplně v pořádku, platí pro K3,3, ale bohužel nám k důkazu nepomohly.

B) Ve skriptech se píše, že pro každý rovinný graf bez trojúhelníků platí jistá rovnost. K3,3 trojúhelníky nemá a proto by pro něj musela rovnost platit, kdyby byl rovinný. Protože jsi ale správně zjistil, že pro něj rovnost neplatí, není rovinný. Tohle si taky pořádně rozmysli.

C) Pokud je graf rovinný, lze to dokázat nakreslením. Pokud ale není, žádným kreslením o tom nikoho nemůžeš přesvědčit. Tohle je taky hodně důležitá věc k pochopení.

Zápatí