Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
opakuju si obecnou teorii relativity, na kterou mám jít na zkoušku příští čtvrtek a dospěl jsem k jednomu bodu, který mě dlouhodobě trápí. Slabý princip ekvivalence mi srovnává pasivní gravitační hmotnost daného tělesa a jeho inerciální hmotnost. Versus to však existuje aktivní gravitační hmotnost a s tou mám problém. Chápu správně, že pokud se přitahují tělesa A a B, potom pro těleso A je jeho pasivní hmotnost m(A) a jeho aktivní hmotnost m(B) vs. pro těleso B je pasivní hmotnost m(B) a aktivní m(A)?
Na internetu jsem o tom nic nenašel, jediný text, ze kterého jsem se vlastně dozvěděl tohle dělení na aktivní a pasivní gravitační hmotnost, je nějaký výtisk skript z Cambdridge, ze kterého se snažím učit, ale dělá mi ještě trošku problémy se v tom orientovat.
Díky a s pozdravem
J.
↑ found: Ahoj, je to síce "staré", ale na str.5/12 sú tie dva pojmy uložené vedľa seba
http://dml.cz/bitstream/handle/10338.dm … 74-5_4.pdf
Len doplním....Osobne si myslím, že hmotnosť máme zakomponovanú v našom bežnom vnímaní prvotne ako senzorický vnem. Čím viac opakovateľných experimentov konáme, tým ju viac poznávame. Je súčasťou skutočne širokej škály overených poznatkov. A nie sme asi u konca.