Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Chcel som si sám vyvodiť vzorce pre "ryv"(j) (neviem, či je to správny názov pre tretiu deriváciu polohy podľa času). A postupoval som nasledovne:
j = a / t
j = v / t / t
j = v / t^2
v = j * t^2
ale keď som tieto vzorce hľadal na internete našlo mi Tak kde mám chybu ? Vopred ďakujem.
Vyšlo by mi to ak by som ako vzorec pre rýchlosť použil
ale pri spätnej úprave by som dostal
Čo je podľa mna nezmysel ...
↑ GeekRobert:
Tedy, poprvé slyším o nějakém "ryv", ovšem pokud je to třetí derivace podle času, pak
, a ne , tam bude počátek Vašich problémů.
Je-li 'j' konstanta, pak postupnou integrací
Pokud budou integrační konstanty podle počátečních podmínek nulové, dostáváte
↑ GeekRobert:
Ty totiž montuješ dohromady dvě různé "věci" - obecné vztahy mezi kinematickými veličinami (integrály) a rovnoměrně zrychlený pohyb (), kde je zrychlení konstanta, což zde obecně není.
Takže mějme , pak a to vůbec není nesmysl (příspěvek #2)
A aký je pre to názov ? V angličtine sa to volá Jerk a na wikipedii na stránke "Derivácia" bolo napísané "Ryv - Tretia derivácia polohy podľa času".
A díky za odpovede.
A ake vzorce by pripadne boli pre štvrtu derivaciu polohy ??
↑ GeekRobert:
Jak jsem googloval, tak název i význam je takový, jaký uvádíte. To, že já jsem to dnes viděl poprvé, nic neznamená. Zřejmě jde o běžný pojem.
Ahoj,
třetí derivace se vážně označuje jako ryv, to jsem si kdysi hledal na začátku studia na vejšce.
Jak psal Zdeněk, problém je u tebe v obecných vztazích. Obecně totiž vše vypadá takto:
Čtvrtá derivace bude vypadat takto
Pátá zase takto
Můžeš takhle pokračovat do nekonečna, jenže to už je tak nějak zbytečné. Teď je tvojí otázkou zřejmě to, jak se bude chovat změna polohy - nějaká dráha, tedy , pro jednoduchost a názornost to ukážu pro jednodimenzionální pohyb, kdy a tedy .
Obecně zase bychom řešili spoustu integrálů. Ty se totiž vždycky ptáš na speciální případy...
1) když je ryv nulový, co se děje?
2) když je ryv konstantní, co se děje?
3) když je ryv lineární, co se děje?
4) když je ryv kvadratický, co se děje?
...
Většinou se v téhle úvodní části ptáme jenom na tyhle "polynomální" závislosti, ovšem třeba v případě pružiny už je situace komplikovanější. Takže zkusíme vyřešit alespoň tyhle
Ďakujem všetkým za vysvetlenie a objasnenie.