Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den
Zadání zní : Na turistické mapě zhotovené v měřítku 1 : 100 000 je vzdálenost dvou míst po přímé silnici 6,5cm. Za jak dlouho ujedeme tuto vzdálenost na kole, jedeme-li rychlostí 20km/h ? Vyjádřete v minutách.
Výsledek je 19 a 1/2 minuty.
Jako první krok jsem "zpočítal" vzdálenost v reálu která mi vyšla 6,5km. Dál jsem se nedostal..Mohl by mi prosím někdo pomoci co dál? Děkuji:)
Věděl jsme že mám použít trojčlenku jen sem nevěděl jak to zformulovat... A přitom to bylo takhle jednoduchý:D Já sem takovej *** (Jelena: zmoderováno) ..Moc děkuju...) Mohl bych mít ještě jeden dotaz? Ta trojčlenka všeobecně... Je to něco jako vzorec na sestavení té rovnice ? Nebo jak to je ? Počítal jsem totiž jednu trojčlenku a tam jsem mezi sebou násobil součástky a něco už si nevpzomínám co to bylo... Ale nedávlo to logicky vůbec žádný smysl...Něco jako sčítat jablka a hrušky.. Tak jak to teda je?
S Pozdravem Maxmilián
↑ maxmilian:
Nevím, jestli správně chápu dotaz, ale snad ano.
Stačí si správně napsat údaje pod sebe, co znám a to co ne, označím nějakou proměnnou.
V našem případě to x značí dobu, za kterou ujedeme na kole vzdálenost 6,5km.
Úloha se ptá, za jak dlouho ujedeme tuto vzdálenost při určité rychlosti. Z té rychlosti se dá vycházet, jelikož rychlost je podíl vzdáenosti za jednotku času (přesnou nebo přibližnou hodnotu zjistíme měřením).
Pak si napíšeme, že za hodinu ujedeme 20km, tudíž jsme jeli rychlostí
, resp.
.
A za jak dlouho ujedeme při stejné rychlosti (20km/h) vzdálenost 6,5km?
Zápis:
20km...60min
6,5km...x min
A teď při převedení zápisu do rovnice musíme zohlednit, že se jedná o přímou úměru.
Nejjednodušší psát to do rovnice v podílovém tvaru jakoby "odspodu nahoru", tedy vezmu x zespod a dám do čitatele, naopak 60 dám do jmenovatele, to samé s čísly 6,5 a 20:
↑ maxmilian:
Ahoj.
Důležité je uvědomit si, že trojčlenka je použitelná pouze tehdy, když veličiny z úlohy jsou ve vzájemném vztahu přímé nebo nepřímé úměrnosti.
Příklady:
obvod čtverce je přímo úměrný délce jeho strany,
uvažujeme-li tělesa téže hmotnosti vyrobená z různých materiálů, pak objemy těchto těles jsou nepřímo úměrné příslušným průměrným hustotám.
Naproti tomu např. mezi velikostí úhlu a jejím sinem vztah přímé ani nepřímé úměrnosti není, proto řešit trojčlenkou úlohu
,

by byl nesmysl.