Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 07. 2013 20:18

maxmilian
Reputace:   

Slovní úloha

Dobrý den
Zadání zní : Na turistické mapě zhotovené v měřítku 1 : 100 000 je vzdálenost dvou míst po přímé silnici 6,5cm. Za jak dlouho ujedeme tuto vzdálenost na kole, jedeme-li rychlostí 20km/h ? Vyjádřete v minutách.
Výsledek je 19 a 1/2 minuty.

Jako první krok jsem "zpočítal" vzdálenost v reálu která mi vyšla 6,5km. Dál jsem se nedostal..Mohl by mi prosím někdo pomoci co dál? Děkuji:)

#2 20. 07. 2013 20:27

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

Re: Slovní úloha

↑ maxmilian:
Ahoj. Použij trojčlenku a spočítáš x.

20km...60min
6,5km...x min

$\frac{x}{60}=\frac{6,5}{20}$

#3 20. 07. 2013 21:41

maxmilian
Reputace:   

Věděl jsme že mám použít trojčlenku jen sem nevěděl jak to zformulovat... A přitom to bylo takhle jednoduchý:D Já sem takovej *** (Jelena: zmoderováno) ..Moc děkuju...) Mohl bych mít ještě jeden dotaz? Ta trojčlenka všeobecně... Je to něco jako  vzorec na sestavení té rovnice ? Nebo jak to je ? Počítal jsem totiž jednu trojčlenku a tam jsem mezi sebou násobil součástky a něco už si nevpzomínám co to bylo... Ale nedávlo to logicky vůbec žádný smysl...Něco jako sčítat jablka a hrušky.. Tak jak to teda je?
S Pozdravem Maxmilián

#4 20. 07. 2013 22:05

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

↑ maxmilian:
Nevím, jestli správně chápu dotaz, ale snad ano.
Stačí si správně napsat údaje pod sebe, co znám a to co ne, označím nějakou proměnnou.

V našem případě to x značí dobu, za kterou ujedeme na kole vzdálenost 6,5km.
Úloha se ptá, za jak dlouho ujedeme tuto vzdálenost při určité rychlosti. Z té rychlosti se dá vycházet, jelikož rychlost je podíl vzdáenosti za jednotku času (přesnou nebo přibližnou hodnotu zjistíme měřením).

Pak si napíšeme, že za hodinu ujedeme 20km, tudíž jsme jeli rychlostí $20km/h$, resp. $20km.h^{-1}$.
A za jak dlouho ujedeme při stejné rychlosti (20km/h) vzdálenost 6,5km?

Zápis:
20km...60min
6,5km...x min

A teď při převedení zápisu do rovnice musíme zohlednit, že se jedná o přímou úměru.
Nejjednodušší psát to do rovnice v podílovém tvaru jakoby "odspodu nahoru", tedy vezmu x zespod a dám do čitatele, naopak 60 dám do jmenovatele, to samé s čísly 6,5 a 20:
$\frac{x}{60}=\frac{6,5}{20}$

#5 22. 07. 2013 07:34 — Editoval Cheop (22. 07. 2013 10:11)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ maxmilian:
$s=v\cdot t\\t=\frac{s\,\rm{(km)}}{v\,\rm{(km/h)}}=\rm{hod}\\t=\frac{6,5}{20}\,\rm{(hod)}\\t=\frac{6,5\cdot 60}{20}=19,5\,\rm{(min)}$

s = vzdálenost
v = rychlost
t = čas ( máme určit)

Nikdo není dokonalý

#6 22. 07. 2013 11:36

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ maxmilian:
Ahoj.

Důležité je uvědomit si, že trojčlenka je použitelná pouze tehdy, když veličiny z úlohy jsou ve vzájemném vztahu přímé nebo nepřímé úměrnosti.
Příklady:

obvod čtverce je přímo úměrný délce jeho strany, 

uvažujeme-li tělesa téže hmotnosti vyrobená z různých materiálů, pak objemy těchto těles jsou nepřímo úměrné příslušným průměrným hustotám.

Naproti tomu např. mezi velikostí úhlu a jejím sinem vztah přímé ani nepřímé úměrnosti není,  proto řešit trojčlenkou úlohu

$\sin 30^{\circ} = 0, 5$,
                                        $\sin 200^{\circ} = x$

by byl nesmysl.

Zápatí