Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 08. 2013 23:14

grizzlybear
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

linearizace rovnic a dál

Téma pro mě není jednoduché a bylo mi už mírně vysvětleno, je to trochu test na zdejší komunitu. Vezměme příklad:

u_{x}.u+u_{y}.u+u_{z}.u=0

a linearizujme podle proměnné u, (indexy jsou parciální derivace).

U_{x}.u+U_{y}.u+U_{z}.u+u_{x}.U+u_{y}.U+u_{z}.U=0

kde velkým písmenem je teď neznámá proměnná a s malým písmenem pak určitá konstantní hodnota. Tento postup jde obecně vysvětlit asi takto:
platí : rovnice (s u)=0
platí ta samá rovnice s perturbací U a konstantou u
rovnice(U+u)=0
teď obě rovnice odečti a vyjde ti linearizovaná forma rovnic.
(nejspíš) Totéž by mělo vycházet poměrně komplikovaným postupem, který mám někde napsaný na linearizaci operátoru.

Zajímalo by mě, jestli nejde jít do dalšího řádu v poruše a jak se to provádí- a případně jaký typ rovnic by pak vycházel (já osobně jsem vycházel z intuitivního použití Taylora rozvoje ne na funkci ale na rovnici)- jestli by vůbec byly nějak řešitelné... Případně jen jestli jste někdo/někdy na něco podobného narazili.
Ještě dodám, že já to matematicky nepotřebuju a konkrétně jsem na to narazil při linearizaci (často zjedodušených) Eulerových rovnic. Vycházeli pak rovnice pro různé vlny v atmosféře. Omlouvám se za případné nepřesnosti, které se patrně vyskytly. Matematiku asi dost znásilňuju.

#2 06. 08. 2013 07:58

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: linearizace rovnic a dál

A nestačilo by rovnici  u_{x}.u+u_{y}.u+u_{z}.u=0  upravit  na   (u_{x}+u_{y}+u_{z}).u=0 , odkud plyne

u_{x}+u_{y}+u_{z}=0  nebo  u = 0   ?

#3 06. 08. 2013 16:14

Formol
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ grizzlybear:
Omlouvám se, ale asi jsem nepochopil tvůj problém. Dovolím si tedy zrekapitulovat, jak jsem pochopil linearizaci tvé parciální diferenciální rovnice (a taky si to při tom porovnám v hlavě):

Máš rovnici:

Součin funkce a derivece si nahradíš linearizací  (např. pro x):

(velkými písmenky konstanty - někde se mi vytratila konstanta, která by vznilka při linearizaci diferenciálem a posléze by "zlobila" na pravé straně. Předpokládám tedy, že lze z nějakých spíše fyzikálních důvodů zanedbat)

Tím se vlastně dostaneš na parciální diferenciální rovnici:

Tedy po drobné algebraické úpravě:

Protože (i) pro parciální diferenciální rovnice platí, že je-li u řešením, je řešením i Ku, můžeš si položit K=1.

Z toho tedy vyjde lineární parciální diferenciální rovnice:

Tedy vlastě jsi linearizoval kvazilineární rovnici. Tady v tom případě má pravdu Rumburak, že metoda "kouknu a vidím" je lepší. Spíš mám pocit, že by mohl tenhle postup linearizace, tedy náhrada:

, fungovat na větší třídu kvazilineárních rovnic.

A ke tvé otázce, zda by mělo smysl rozvádět do vyšších řádů - velmi pravděpodobně ne. Tím by se ti totiž objevily derivace pod mocninou a jestli je to u obyčejných diferenciálních rovnic dosti nepříjemné, bude do u parciálních celkem na houby. Přitom hlavním smyslem linearizace je studovaný systém aproximovat systémem, který je lépe řešitelný.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#4 06. 08. 2013 16:25

Brano
Reputace:   231 

Formol napsal(a):

Protože (i) pro parciální diferenciální rovnice platí, že je-li u řešením, je řešením i Ku, můžeš si položit K=1.

nejak mi nie je jasne, co ma predpoklad spolocne s dosledkom

#5 06. 08. 2013 16:51

Formol
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Brano:
Nemá společného nic:-( Prostě jsem si jen vybavil, že tohle "vyhánění konstanty" je celkem snadné a napsal jsem první blbost, která mě napadla. Konkrétně zde by ten správný důvod měl znít - a teď už snad nestřelím pudla - že jde rovnici transformovat do souřadnic y_i = Kx_i, čím se K objeví i jako prvek násobící parciální derivace a bude možné obě rovnice podělit K. Pak se jen přeznačí souřadnice.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#6 06. 08. 2013 20:48

Brano
Reputace:   231 

↑ Formol:
tak je to dobre :-)

inak aj ja sa priklanam k Rumburakovi, ze linearizovat ju je zbytocne.

↑ grizzlybear: ake mas presne zadanie? je tam povedane: "linearizujte ..." ?

#7 08. 08. 2013 17:25

grizzlybear
Reputace:   

↑ Rumburak:
Nestačilo, ale to, co říkáš je patrně správně. To, co uvádím v příkladu není zas tak podstatné, můžeš si vymyslet vlastní rovnici a tu linearizovat. Příklad je něco jako u.div \vec{v}=0. O řešení linearizované rovnice jako takové mi taky tolik nejde- většinou dosazuju "vlnu" exp(ik(x-ct)). k=\frac{2\pi}{\lambda}. c- je rychlost šíření, může být komplexní. Ale to odbočuju.

#8 08. 08. 2013 17:44 Příspěvek uživatele grizzlybear byl skryt uživatelem grizzlybear. Důvod: tex není správně napsán

#9 08. 08. 2013 17:49

grizzlybear
Reputace:   

↑ Brano:
Zadání dost upravuju, neb se v tom vrtám- úloha není z žádný učebnice. To "jednodušší" je linearizujte (nějakou) rovnici. To složitější je jděte dál v rozvoji (jestli to vůbec jde).
Prakticky to, co jsem udal za příklad je nedobře napsaná rovnice kontinuity:

$\frac{\partial \varrho}{\partial t}+\vec{v}\nabla \varrho=-\varrho \nabla \vec{v}$

#10 08. 08. 2013 18:23

grizzlybear
Reputace:   

↑ grizzlybear:
to co jsem zapomněl a je dost podstatné vyškrtneme (položíme rovné nule) kvadratické členy u perturbací. Druhak "konstantě" u se v jedné učebnici říká základní stav.
základní stav:
$\frac{\partial \varrho}{\partial t}+\vec{v}\nabla \varrho=-\varrho \nabla \vec{v}$
stav s perturbací:
$\frac{\partial HUST+hust}{\partial t}+\vec{(V+v)}\nabla (HUST+hust)=-(HUST+hust) \nabla \vec{(V+v)}$
nechce se mi to vypisovat všechno, ale třeba druhý člen na levé straně je:
$\vec{(V)}\nabla (HUST)+\vec{(V)}\nabla (hust)+\vec{(v)}\nabla (HUST)+\vec{(v)}\nabla (hust)$
člen:
$\vec{(V)}\nabla (HUST)$
je zanedbán, poslední člen zmízí z odečítání základního stavu a zůstanou lineární členy.

Můj přístup byl takový mlhavý a díky "kvadratickým členům" (nejsem si jistý správnou terminologií) by se dal označit jako "derivace součinu".
$\vec{(v)}\nabla (hust) \Rightarrow  \vec{(V)}\nabla (hust)+\vec{(v)}\nabla (HUST) $
Ale lépe řečeno jsem používal parciální derivaci a pak nahrazení danou veličinou. (je to vyloženě pseudopostup) a na jiné rovnice nejspíš nefunguje. Tj. derivuj rovnici podle hustoty a nahraď to HUSTOTOU.  Tj. pro jediný člen:
$ \frac{\partial \rho}{\partial t} \Rightarrow \frac{\partial 1}{\partial t} (po derivaci) \Rightarrow \frac{\partial HUST}{\partial t} (po nahrazeni)$
Jsem toho názoru, že tyhle dva postupy dávají pro nějaké rovnice totéž. Jinak díky za názory. Vyjadřovat se k těmto otázkám v tomhle teple je úctyhodné. :)

Zápatí