Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 08. 2013 17:22

student.sse-lipniknb.cz
Reputace:   

charakteristiky variability-statistika

Čau lidi, pomohli byste mi s jedním příkladem nevím co s tím .Zkoušel jsem to pročítat ale nevím čeho se chytit.
má to vyjít tak že vzroste o 21 procent.

jak se změní rozptyl,když každou hodnotu statistického znaku zvětšíme o 10 procent

mnohokrát díky :))

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 15. 08. 2013 23:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: charakteristiky variability-statistika

Zdravím,

princip úlohy bude úplně stejný, jak jste řešili s kolegou Hanisem. Jen potřebuješ vzorec pro rozptyl, např. odsud. Stačí tak na rozpracování? Děkuji.

Zkoušel jsem to pročítat ale nevím čeho se chytit.

Je lepší napsat, co jsi zkoušel, např., že jsi našel vzorec pro rozptyl. Má to větší motivující efekt.

#3 16. 08. 2013 10:28

student.sse-lipniknb.cz
Reputace:   

rozptyl  vzorec :   
https://www.google.cz/search?q=statisti … B395%3B121

odkaz na vzorec omluvte mě ale neumím vkládat vzorce,ohledně příkladu nevím jak tam dosadit ty hodnoty do toho vzorce,popravdě to moc nechápu mohli bys te mi prosím   napsat aspoň postup jak mám postupovat.
díky :-)))

#4 16. 08. 2013 12:57

Honzc
Reputace:   248 

↑ student.sse-lipniknb.cz:
Kolik bys řekl, že je $1.1^{2}$
(a to je skoro i výsledek)
Jinak Tady-vlastnosti to máš přímo napsané.

#5 16. 08. 2013 13:08

jelena
Jelena

↑ Honzc:

Zdravím,

zrovna jsem hledala v zásobách TeX vzorec (našla, ale pro výběrový rozptyl, úpravím). Kolega ↑ student.sse-lipniknb.cz: nepíše, zda vlastnosti má přímo v materiálech, nebo je třeba vztah odvodit, jak odvozovali s kolegou Hanisem v odkazu, místo x s pruhem mají $P$ a jednotlivé hodnoty označovali $a_i$, tak ten vzorec uzpůsobím.

$\sigma ^2 = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^n {\left(X_i - \overline{X}\right)}^2=\frac{1}{n} \sum_{i=1}^n {\left(a_i - P\right)}^2$

Kolega z Lipníku ↑ student.sse-lipniknb.cz: se zeptám, podle kterých materiálů studuje a jaký vzorec má používat pro úlohu? Děkuji.

#6 16. 08. 2013 16:56

student.sse-lipniknb.cz
Reputace:   

https://www.google.cz/search?q=v%C3%BDp … B395%3B121

tenhle vzorec jsme ve škole používali pro rozptyl a to malé n ve jmenovateli nám říklai že je průměr druhých mocnin xi

#7 16. 08. 2013 18:50

jelena
Jelena

děkuji, cestou domu jsem se podívala do knihkupectví na učebnici, co je vám doporučována a odkud je zadání - 4. díl učebnice.

Tedy můžeš používat vzorec $s ^2 = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^n {\left(x_i - \overline{x}\right)}^2$, jak máš v odkazu. Je tak? Úpravu vzorce pro změněné hodnoty statistického znaku třeba provést dle stejného principu, jak jste provedli s kolegou Hanisem (v učebnici jsou jen základní vzorce). Narazíš na různé označování, pokud víš, o čem je řeč, různé označování není problém - v učebnici bylo moc pěkně a podrobně vysvětleno vše potřebné.

K úloze:
Soubor dat původně obsahoval hodnoty $x_i$ (x_1, x_2, x_3 atd.) Každá hodnota se zvětšila o 10 % - jak zapíšeme jednotlivé nové hodnoty X_i (označím velkým písmem, že jsou nové) a jak zapíšeme nový průměr  $\overline{X}$? To jste už provedli v předchozí úloze.

Pro zápis vzorců slouží editor TeX napravo od okna zprávy. Pokud klepneš na můj zápis (nebo na kterýkoliv jiný zápis TeX), tak se přenese do Tvé zprávy, můžeš upravovat. Student elektrotechnické školy takové drobností jistě zvládne :-)

#8 16. 08. 2013 19:05

student.sse-lipniknb.cz
Reputace:   

jo už chápu tak díky za radu i za pomoc konečně vím jak na to neí to zase tk těžké mnohokrát díky fakt děkuju :)

#9 16. 08. 2013 19:18

jelena
Jelena

není za co, podrobně problém rozpracoval kolega Hanis. Označím za vyřešené, ať se vede.

Zápatí