Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojte
je tazke sa trafit do kategorii, ktore tu mate na fore vytvorene.
moj problem, s ktorym si prosim pomoct, by mohol byt zaradeny do: strednej skoly, diskretnej matematiky, programovania.
ucim sa programovat v javascripte. som uplne v zaciatkoch. je to anglicka kniha.
moj problem spociva v tom, ze som nepochopil na co je dobry tzv (divny zvysok z delenia) Remainder.
ak do javascriptu zadate cez normalny operator "/"ze chcete 12 vydelit 5, tak dostanete 2.4 podla poriadku.
12 / 5 = 2.4
ale ked to zadate formou remaindera ako 12 % 5 = 2
cize remainder funguje ako: fraction * divisor
cize 0.4 * 5 = 2
to co nerozumiem za ten svet je, ze naco mi je zvysok vynasobeny delitelom ? ved ja chcem vediet normalny zvysok a nie nieco upravene. cisty nezmysel
a este som nasiel ze sa to vola Modulo operation, Modulus, Modular arithmetic. viem anglicky, ale v tomto pripade neviem to Modular(-us, -o) co znamena.
dakujem za objasnenie

No to je zbytek po dělení,
12:5=2 zbytek 2
13:4=3 zbytek 1
A využívá se to např. v algebře, v programování tak napíšeš jednoduchý text na lichost/sudost apod.
Hanis napsal(a):
No to je zbytek po dělení,
12:5=2 zbytek 2
13:4=3 zbytek 1
A využívá se to např. v algebře, v programování tak napíšeš jednoduchý text na lichost/sudost apod.
hanis tvoje vysvetlenie mi vobec nepomohlo k pochopeniu.
pochopil som to az ked som si precital toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Euclidean_division
tie obrazky
stacilo mi povedat, ze cisla treba odabstrahovat na nejake realve veci.
napr. ze mame 12 guliciek rozdelit medzi 5 ludi. kazdy dostane 2. a zostanu nam 2, s ktorymi sa neda nic robit.
ide o to, ze sa jedna o celociselne operacie. (integers?). v tej knihe to vobec nebolo napisane.
a to ze ten desatinny zostatok vynasobime delitelom, je len nahoda, ze to tak funguje.
to ma zmiatlo