Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Čau lidi,potřeboval bych pomoct s jedním příkladem nevím jak mám postupovat jsou tam procenta a mě to prostě nevychazí.Má to vyjít
((((s2x=0,6)))))
tady je vzorec :
zadaní:
Ve třídě je 30 % žáků bez sourozence,60 % žáků s jedním sourozencem a 10 % žáků se dvěma sourozenci.vypočítejte směrodatnou odchylku počtu sourozenců ve třídě .
příklad je lehký akorát nevím jak to tedy bude stěmi procenty .Počítal jsem to ale vycházelo mi to vždy špatně 0,4,0,153 apod.
Nevěděl by někdo jak to bude mnohokrát díky jestli ano :)
díky :)
Zdravím,
můžeš uvažovat, že ve třídě je 100 žáků (n=100), potom počty žáků dle % jsou jasné. Nebo obecně nějaké n žáků celkem, potom žáků bez sourozence je 0,3n, s jedním sourozencem 0,6n atd.
Stačí tak na rozpracování (vzorec jsem nekontrolovala - je třeba?)? Děkuji.
no podle něj se má vypočítat ta směrodatná odchylka a ma to vyjít že s2x=0,6--výsledek
jinak stěmi procenty díky :))
↑ student.sse-lipniknb.cz:
není za co, jen směrodatná odchylka je odmocnina z výrazu napravo, tedy vzorec tak:
, tak se ozvi, zda všechno vyšlo.
no za vzorec děkuij ale nějak se mi nepodaří dosadit konkretní čísla moc to nechápu :(
jinak díky za pomoc
↑ student.sse-lipniknb.cz:
nejdřív spočteme celkový počet sourozenců ve třídě:
a průměrný počet sourozenců
. Všechno dosadíme do vzorce:
.
je všemu rozumět? Děkuji.
jo vyšlo mi to sx=0,6 mnhokrát dík už ti chápu moc mi to pomohlo díky :)
Stránky: 1