Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím Vás,
potřeboval bych pomoci s příkladem na derivaci ve směru normály. Počítal jsem to jako derivaci ve směru tečny s tím, že jsem použil normálový vektor místo tečného, ale zřejmě to nebude správný postup. Moje řešení přikládám v obrázku.
Předem moc děkuji za pomoc.
Zdravím,
je to dost nepřehledné. Začala bych stanovením vektoru, ve směru kterého má být derivace funkce 2 proměnných. Tedy sestavit (jednotkový) vektor normály k funkci
. Mám dojem, že jsi sestavil zatím vektor tečny k této funkci - je tak? Edit: ovšem z rovnice tečny je použit normálový vektor, tedy je to směr normály - potom jsem chybu nenašla.
Tento krok je takový "navíc" oproti zadání "sestavte derivaci ve směru vektoru", po tomto kroku již standardním postupem. Parciální derivace můžeš překontrolovat pomocí online nástrojů (derivace ln(podílu) se pohodlněji počítá po přepisu na rozdíl logaritmů), ale v tom bych řekla, potíž není, spíš v tom úvodním pomocném kroku.
Stačí tak na dokončení? Děkuji.
Editováno.

↑ jelena:
Děkuji, akorát se v tom ztrácím a moc nevím jak s tím tedy pohnout. Hlavně nevím jak mám sestavit jednotkový vektor normály.
Jestli tedy normálový vektor je derivací funkce
a je to tedy
?
↑ dejviddejvid:
pokud není chyba ve sestavení rovnice tečny
(nenašla jsem chybu), potom z obecného tvaru přímky tečny
jsme použili normálový vektor:
, což je zároveň směrový vektor normály, který potřebujeme. A převod na jednotkový je podělením normou (délkou), jak jsi provedl.
Parciální derivace jsi snad překontroloval, nemůže být jen překlep ve výsledku? Přímo originál vašeho zadání nenajdu, ale asi stejný autor.

↑ jelena:
Dobře, je možné, že je chyba ve výsledcích (občas se to stává), hlavně, že to mám principielně správně, čísla stejně u zkoušky řešit nebudou.
Děkuji moc!
↑ dejviddejvid:
také děkuji. Ano, řekla bych, že postup je v pořádku, označím za vyřešené.
Stránky: 1