Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

1. Kdy se první derivace rovná nule [stacionární body]? Kdy se druhá derivace rovná nule (a třetí je nenulová) [inflexe]?
2. První derivace, šup. Pak dosadit bod "a", získat směrnici. Z předpisu funkce zjistit funkční hodnotu v bodě "a", pak dopsat rovnici tečny y = kx + q

↑ halogan:Postup je samzřejmě správný, jen doplním: v inflexním bodě nemusí být třetí derivace nenulová. Je pouze nutné, aby řád nejnižší nenulové derivace byl lichý. Třeba funkce y=x^5 má v 0 inflexní bod.

↑ Kondr:
Samozřejmě, ale v tomto případě tomu tak není. Nechtěl jsem zbytečně komplikovat, když to tady není nutné.
(mimochodem - naše profesorka na matematiku přednesla stejnou definici, kterou jsem prezentoval já výše... a jako jediný jsem se proti tomu ozval já - se stejnou námítkou, a dokonce i se stejným příkladem - x^5 :))