Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#51 21. 09. 2013 17:01

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: vytvoření podmínek pro správné polohy vrcholů pravidelného polygonu

Zdravím,

já se omlouvá, mně to dnes časově nevyjde (přesně nevím, zda se podaří zítra dopoledne snad). Zatím jen pár poznámek:

a) není totéž dělit stranu čtyřúhelníku na stejné díly (délkové) a dělit úhel (odpovídající straně u vrcholu opsané kružnice) na stejné díly a předpokládat, že tomu budou odpovídat stejné délky úseků na straně. Je možné, že Ty to myslel jinak,

b) nemohu souhlasit, že algoritmus tvoříš pro konkrétní hodnoty rx (?). Algoritmus by měl být platný pro obecnou situaci - konvexní pravidelný n-úhelník s libovolným poloměrem kružnice opsané. My jsme zjednodušili na čtverec z důvodu, že program má problém s úhly. Ale zjednodušení na velikost poloměru už důvod snad nemá.

c) proč se nelibí návrh ↑↑ příspěvku 38:. To, co se pokoušíš doplnit pomocí %, můžeme také - řekneme, že délka mezer v součtu musí tvořit určité % z celkové délky strany.

Zatím je to všechno, měj se.

#52 21. 09. 2013 18:02

buff
Škola: ZŠ
Reputace:   
Web

jelena napsal(a):

a) není totéž dělit stranu čtyřúhelníku na stejné díly (délkové) a dělit úhel (odpovídající straně u vrcholu opsané kružnice) na stejné díly a předpokládat, že tomu budou odpovídat stejné délky úseků na straně. Je možné, že Ty to myslel jinak,

Tak jedno a totéž to není, ale to nevadí. Já vím že rozestupy nejsou úplně stejné, což by se výrazněji projevilo spíš při větším poloměru, ale více stran rozdíl velikostí zase snižuje. Mě ale nejde o to, pracovat se všemi vzdálenostmi mezi věžemi, nýmrž jen o to, získat nějaké číslo podle kterého posuzuju to jak pasují věže dovnitř strany.

jelena napsal(a):

b) nemohu souhlasit, že algoritmus tvoříš pro konkrétní hodnoty rx (?). Algoritmus by měl být platný pro obecnou situaci - konvexní pravidelný n-úhelník s libovolným poloměrem kružnice opsané. My jsme zjednodušili na čtverec z důvodu, že program má problém s úhly. Ale zjednodušení na velikost poloměru už důvod snad nemá.

Nerozumím přesně o co jde v tomto odstavci. K druhé větě - ano, to by platný měl být. S tím počítám. Poslední věta - myslíš zavedení rx? rx je jen nějaké měřítko, které jsem použil když jsem dělal statistiku/analýzu. Rx jsem zapisoval z toho důvod, že jsem neznal velikost poloměru kružnice opsané. Ale rx je v nějakém poměru k r, takže to opět nehraje roli jestli použji rx nebo r. Rx jen pomáhá stupňovat ty jednotlivé poloměry či velikosti polygonů.

Já toho asi dneska taky moc neudělám, možná večer zase něco.

Dobré na ukládání dokumentů, aby byly přístupné ke čtené online *.doc, *.rtf aj. http://www.viewdocsonline.com

#53 21. 09. 2013 20:38 — Editoval buff (21. 09. 2013 20:55)

buff
Reputace:   
Web

Zkoušel jsem tu regresivní křivku jak si říkala. Je to docela skvělá věc, fajn za typ. Ale je tam pouze exponenciální funkce, není tam kvadratická. Možná že jde o úsek paraboli?

Aktualizováno - soubor nyní obsahuje grafy s regresivní křivkou odchylky od stabilních hodnot
http://ulozto.cz/xHBSuLNf/decision-point-zip

U některých rx bych mohl použít funkci na výpočet hodnot odchylky, takže pak jen odečtu hodnotu od decision_point. Chce to ale vyladit začátek těch hodnot, protože nezačínají na nule. Jestli to teda půjde.

rx=6
http://i44.tinypic.com/9jehwk.png

rx6 odchylka
http://i41.tinypic.com/2dc8neg.png

Níže:
rx=9
http://i44.tinypic.com/14luhif.png

rx9 odchylka
http://i40.tinypic.com/qyvecz.png

Takže jde mi o to najít funkci, která se bude co nejvíce podobat té křivce (odchylce), abych mohl korigovat decision_point. U té odchylky, když je ta tlustá čára na nule, tak to znamená, že není žádná odchylka od stabilní hodnoty. Tím pádem pokud křivka ukazuje jinou hodnotu, tak se zbytečně mění hodnota, která již byla stabilizována

Dobré na ukládání dokumentů, aby byly přístupné ke čtené online *.doc, *.rtf aj. http://www.viewdocsonline.com

#54 21. 09. 2013 23:08

jelena
Jelena

Děkuji, ale obávám se, že jsem zcela neužitečná v takovém tématu.

Mě ale nejde o to, pracovat se všemi vzdálenostmi mezi věžemi, nýmrž jen o to, získat nějaké číslo podle kterého posuzuju to jak pasují věže dovnitř strany.

Věže dovnitř strany pasuji tak:
a) shodli jsme se na opevnění ve tvaru čtverce (lze zobecnit na jiný tvar, ale zatím nebudeme),
b) předpokládám věž s půdorysem také "čtverec" (mohu to zobecnit na jiný tvar).
c) největší půdorysný rozměr věže je úhlopříčka čtverce, nejmenší - věž se dotýká jedním bodem stěny (tak asi stavět nebudeme),
d) vypouštím teď variantu, že věž je až za stěnou a do věže od stěny přecházím přes most.

V takovém případě do délky stěny mohu postavit jen konečný maximální počet věží - vypočteno ↑↑ v příspěvku 38:, od tohoto čísla mohu snižovat počet věží až na 0. Mohu jit i opačně - od 0 do konečného maximálního počtu věží.

Ještě jednou podotýkám, že takového anti-PC-hráče jako já těžko najdeš, ale systém té hry si představím tak: stěna má určitou obrannou hodnotu, věž ve stěně má větší hodnotu, pro postavení potřebuješ nějaké body atd.

Absolutně nerozumím účelu celého toho výzkumu, co provádíš. Jestli tomu někdo z kolegů rozumí, prosím o reakci. A také mám prosbu - mohl bys ukázat nějakou fungující aplikaci, kde jsi také musel provádět nějaký výzkum.

Užití regrese v v tomto případě žádný efekt nemůže mít, jen k dotazu - WA má kvadratickou (quadratic fit).

jak na kalkulačce ve Windows spočítat odmocninu ze dvou

V Zobrazit nastaveno na Vědecká, číslo 2, potom tlačítko x^y, číslo 0,5 a =.

Poslední větu považuji za jedinou alespoň trochu užitečnou, jinak pochybuji, že nějaký přínos pro téma mohu mít. Děkuji za snahu mi to vysvětlit, ale už by bylo zbytečné se mnou ztrácet čas.

#55 22. 09. 2013 09:26 — Editoval buff (22. 09. 2013 09:32)

buff
Reputace:   
Web

Ty hlavně řešíš naprosto nepodstatnou věc, kterou jsem již dvakrát opakoval: rozměr věže není podstatný pro výpočet souřadnic. Ani ho neznám. Za druhé, vzdálenosti mezi věžemi už neřeš, to že nevíš k čemu to je a nemovedlo se mi to vysvětlit nevadí, protože jsem skoro u konce. Mám už všechno vypočítané, až na jednu jedinou a to poslední věc. Potřebuju najít vzorec, který se bude co nejvíce podobat křivce odchylky.

Jednu tu křivku jsem ukazoval zde:
http://i41.tinypic.com/2dc8neg.png
a druhou zde:
http://i40.tinypic.com/qyvecz.png

Hodnoty odchylek jsou ve sloupci c v tabulce xls zabalené v zipu. Tedy pod tím prvním grafem.

Na WA se teprve podívám.

Žádný takový program jsem ještě nedělal, protože jsem ještě nepočítal s takovými vzorci na výpočet geometrických obrazů. Ale ten druhý program co mám připravený, ale nedodělaný, a vlastně ani to jak funguje tento program bys nepochopila. Mohl bych ti maximálně ukázat jak vypadá hotové opevnění. Do má smysl. Ta aplikace co dělám totiž funguje společně s jinou aplikací a to jak upravovat herní scénáře asi vidět nechceš...

#56 22. 09. 2013 09:49 — Editoval buff (22. 09. 2013 10:54)

buff
Reputace:   
Web

Mohla bys mi říct jak v Excelu rozjet kvadratickou funkci? Vzorec.

=0,0452448*POWER(A4)-0,403147*A4+1,06636
vrací chybu (vlastně LibreOffice, ne Excel)

#57 22. 09. 2013 11:09

jelena
Jelena

Ty hlavně řešíš naprosto nepodstatnou věc,

:-) to je má speciální záliba.

a vlastně ani to jak funguje tento program bys nepochopila

:-) nepochybně.

Mohl bych ti maximálně ukázat jak vypadá hotové opevnění

:-) o to bych prosila.

jak upravovat herní scénáře asi vidět nechceš...

:-) ani ne, počkám si, až mi to nařídí strana a vláda a budu muset vědět.

↑ příspěvek 56:

pravděpodobně pro takový zápis bude vracet chybu jak EXCEL, tak LibreOffice: funkce POWER(A4) vyžaduje číslo nebo buňku, co chceš umocnit a exponent, na který chceš umocnit, viz odkaz, tedy POWER(A4;2) pro umocnění buňky A4 na druhou. Pro jistotu ještě překontroluj, zda LibreOffice bere čárku jako znak pro oddělení desetinné části, nebo potřebuje tečku. To teď neřeknu, LibreOffice mám jen v práci pro převádění.

A4 - je označení jedné buňky?

Jinak zápis pro umocnění na druhou jde zapsat jako A^2 nebo A*A.

#58 22. 09. 2013 11:21 — Editoval buff (22. 09. 2013 11:22)

buff
Reputace:   
Web

Aha. Jenže já zkoušel všechno. (A4,2) i ty tečky tam byly původně a nešlo to. Tak ještě zkusím to poslední. Vždycky to ale přepíše buňku A4 na A40 a to i když dám argument A4,2

#59 22. 09. 2013 11:29

jelena
Jelena

↑ buff:

zkus důsledně dodržovat středník: POWER(A4;2) nebo zapsat jako A4*A4, snad zkusit i nový soubor (někdy něco pamatuje, ani nevíš proč). Jak říkám, LibreOffice zde nemám, stahovat se mi nechce (ale není problém), ale v EXCELu mi zápis funguje normálně.

#60 22. 09. 2013 11:39 — Editoval buff (22. 09. 2013 12:17)

buff
Reputace:   
Web

LibreOffice je skvělý program. Myslím že má snad vše co Office. Už mi to jede. LibreOffice používá čárky místo teček a použil jsem ^.

Můžeš mi poradit co mám špatně v tom vzorci? Zkouším dva vzorce:

Code:

=0,0452448*A3^2-0,403147*$A3+1,06636
=0,0382118*$A3^2-0,262488*A3+0,386364

Dolary jsem odstranil kvůli latexu
Sloupec A obsahuje  hodnoty d(istance), list 9.

U mě vychází maximální hodnota na grafu 3,5 při distance=12.

Ale kkdyž se podíváš na WA:
zkus
quadratic fit {1,0.44},{2,0.44},{3,0.44},{4,0.44},{5,1},{6,-1},{7,1},{8,0},{9,2},{10,1},{11,2},{12,3}
a
quadratic fit {1,0},{2,0},{3,0},{4,0},{5,1},{6,-1},{7,1},{8,0},{9,2},{10,1},{11,2},{12,3}
tak oni mají maximální hodnotu 3

#61 22. 09. 2013 12:19

buff
Reputace:   
Web

Umí WA Newtonovu interpolaci?

#62 22. 09. 2013 13:20

jelena
Jelena

↑ buff:

já si pořád myslím, že cesta přes regrese a interpolace apod. v takovém typu úlohy je zcela zbytečná, ale zakázat to Tobě samozřejmě nemohu.

Rozdíly ve zpracování dat v jednotlivých programech mohou být (i když předpokládám, že je zapracována stejná technika - metoda nejmenších čtverců), vytvořená závislost ukazuje možnou křivku, ale úplně přesné kopírování dat bych od toho nečekala.

Kvadratické funkce má jeden extrém (jeden maximum, nebo minimum v nejvyšším nebo v nejnižším bodu paraboly). Pokud není omezena intervalem na ose x, tak už žádnou maximální minimální hodnotu nemá. Při omezení intervalem můžeš překontrolovat okraj intervalu (u tebe zřejmě je to hodnota 12), pokut tento interval prodloužíš, tak i vznikne další vyšší hodnota na ose y.

WA "nějakou interpolaci" umí - polynomial interpolation (zda je Newtonova, to nevím), konec konců si to můžeš Googlem vyhledávat.

#63 22. 09. 2013 15:18 — Editoval buff (22. 09. 2013 15:22)

buff
Reputace:   
Web

Tak já hledal "Newton interpolation" tak proto jsem to přehlédl. A jak teda vytvořit ten interval? Můžeš upravit ten můj vzorec aby v tom byl interval? Já zpracovával hodnoty 1 až 12 tak bych řekl že to je sám o sobě interval. Ale roylo6it to na ten vzorec kdz6 m8m n2jaké konkrétní hodnoty, to asi neumí že? Tam to vypadá že už to musíš mít rozložené a on zobrazí křivku.

#64 22. 09. 2013 18:46

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Abych pravdu řekl vůbec tomu nerozumím o čem je tady řeč,
ale do tvého souboru jsem přidal výpočet polynomické regrese pomocí funkce linest (to je pevně zabudovaná funkce - vidíš to napravo). Ta umí nejenom lineární model (i když z názvu to nevyplývá), ale i polynomický, podle toho co si dáš do sloupečků (třeba i logaritmus, nebo i goniometrické funkce).
Nalevo jsem zkoušel metodu nejmenších čtverců pomocí řešitele (máš tam více stupňů volnosti, najdeš jej v nástrojích). Řešitelem jsem se snažil minimalizovat fialovou hodnotu (součet čtverců rozdílů vypočtené funkce od daných hodnot) pomocí parametrů (modré hodnoty).

Tak snad to k něčemu pomůže.

LibreOffice Verze: 7.6.6.3, Maxima 5.47.0 (SBCL)

#65 22. 09. 2013 19:30 — Editoval buff (22. 09. 2013 20:15)

buff
Reputace:   
Web

Mák, díky moc za zapojení. Nejsem si jistý jestli si pochopil o co v tom souboru jde. Byla tu původní verze, ta obsahovala jen sloupec A a sloupec B. Takže mi šlo o to vytvořil ten polynom (jestli to říkám správně, je to pro mě úplně nová věc) mezi sloupcem A a B. Najít vzorec, díky kterému budu moci pro daný radius a danou hodnotu ze slouce A získat hodnotu B. Takže o sloupec C tam vůbec nešlo. Ten jsem použil jen jako pokus, když jsem zkoušel tu regresi pomocí exponenciální křivky. Starý soubor jsem nahradil tím novějším. Mám dojem, že bych měl upravit vzorce ve sloupci E, abych odečetl hodnoty ze sloupce A hotnotami ze sloupce B. A-B ... Jenže pak zas nevím jak opravit sloupce I,J,K...

Edit:
Tu polynomickou funkci jsem myslel, že by se měla použít na sloupec A, abych dostal B.

Můžeš mi říct co je výsledkem sloupce L a M? Co s těmi čísly dělat?

Žádnou fialovou hodnotu nevidím. A řádek 18 až 24 s funkcí linest nejde měnit ani nakonfigurovat?

#66 22. 09. 2013 20:42

mák

Fialová hodnota je E1. Používá ji řešitel.
Pro změnu na sloupec B budeš muset změnit ve sloupci E v buňce E2 vzorec =(C2-D2)^2 na =(B2-D2)^2.
A vzorec zkopírovat až dolů po buňku E14. A pak řešitelem opět provést minimalizaci.
Sloupec E je druhá mocnina diference rozdílu skutečné hodnoty od její aproximace zvoleným polynomem. V políčku E1 je jejich suma, která se minimalizuje. Ve sloupci D je zvolený vzorec, kterým chceš aproximovat danou funkci. Musí být nakopírován ve všech řádcích. Tento vzorec si můžeš změnit pokud si myslíš, že daný průběh bude aproximovat lépe. Pokud to bude pravda, pak fialová hodnota (suma čtverců) bude menší.

Sloupec M je druhá mocnina diference rozdílu skutečné hodnoty od její aproximace zvoleným polynomem. V políčku M1 je suma těch hodnot. Sloupeček jsem udělal pro sebe, pro porovnání s výpočtem co používá řešitel, ten ji potřebuje. Funkce Linest sloupec M nepoužívá (tedy používá vnitřně), takže jej nevidíš.

Sloupec I+J používá funkce Linest, jsou tam vstupní hodnoty (to je vlastně tvůj sloupec A). Může tam být i více sloupců, nebo méně. Podle toho jak vysoký stupeň chceš použít.
Sloupec K používá funkce Linest, aby věděl co má vyjít.
Sloupec L je výsledkem aproximované funkce (v tomto případě A*X^2+B*X+C=Y). Ten vzorec obsahuje každá buňka.

Pokud chceš, aby výsledkem byl sloupec B, tak si to změň.

Pokud budeš chtít vyšší stupeň, budeš si přidávat další sloupce X^3, X^4, atd..

Více nápovědy najdeš - Metoda nejmenších čtverců.

#67 22. 09. 2013 20:55

mák

Uložený změněný soubor: Odkaz

#68 22. 09. 2013 22:04

buff
Reputace:   
Web

Dík za vysvětlení, už tomu začínám rozumět.

#69 22. 09. 2013 22:28 — Editoval buff (22. 09. 2013 23:12)

buff
Reputace:   
Web

(první soubor) Křivka sedí defakto na lichá čísla, tak bych chtěl ještě vytvořit jednu křivku pro tři sudá čísla distance.
Nerozumím ale tomu jak mohu změnit to zadání linest (jak získat koeficienty). Tedy, asi musím zkopírovat tabulku vstupních hodnot a vymazat z nich hodnoty které mi nevyhovují, abych vytvořil druhou křivku. Ale jak vytvořit tu funkci linest?

#70 23. 09. 2013 01:04

mák

Nápověda k funkci Linest pro Libre Office. Je tam i jak zadávat maticový vzorec a jak jej upravovat. Mimochodem je to i v nápovědě programu Calc.
Dokumentaci si můžeš i stáhnout, ale pouze anglicky. Odkaz

Obdobně i pro český Excel funkce LINREGRESE a pro anglický Excel LINEST.

#71 23. 09. 2013 08:24 — Editoval buff (23. 09. 2013 08:30)

buff
Reputace:   
Web

LINEST vrací tabulku (matici) statistik a musí být zadána jako maticový vzorec (například pomocí klávesové zkratky Ctrl+Shift+Enter namísto Enter).

Nedaří se mi ale vytvořit tu matici - Edit, OK, už mi to jde, ale mám tam chybu tak pošlu soubor

Mám =LINEST(P2:P8;Q2-R8;1;1) a po Ctrl+Shift+Enter mi to vrací chybu 502

http://ulozto.cz/xuR4aqPv/decision-poin … egrese-ods

#72 23. 09. 2013 11:27 — Editoval buff (23. 09. 2013 11:56)

buff
Reputace:   
Web

Přišel jsem na to kde jsem měl chybu. Že jsem místo dvojtečky dal pomlčku. Ale při vložení vzorce do matice se mi správně vytvoří jen první řádek, zbývající řádky v matici navyšují čísla odkazující na buňky. Řeším to teda dolarem (ale dolar tu nejde zapsat)
=LINEST(K2:K14;I2:J14;1;1)
ale všiml jsem si že tvůj vzorec dolar neobsahuje, a tudíž nechápu jak se ti do povedlo vložit.

#73 23. 09. 2013 12:01 — Editoval buff (23. 09. 2013 19:51)

buff
Reputace:   
Web

Už se mi to povedlo, díky Mákovi za pomoc.

http://i39.tinypic.com/28sl9x3.png

Pokud se divíte jak se mi povedlo provést tak dokonalou křivku tak je to tím, že křivku vypočítávám pro určitý omezený počet bodů a pro lichá čísla používám jiný řešitel než pro sudá čísla. Lichá čísla se chovají vždy odlišně než sudá.

Křivka vyjadřuje odchylku od stabilizovaných hodnot, tj. hodnot, které se od určité velikosti polygonu nemění.

Edit:
Jen pro případ, že to někoho zajímá jak vypadaj ty dokončené křivky:
http://ulozto.cz/xBo5rot7/decision-poin … egrese-ods

Nejčastěji požívám tu regresi k určení hlavní křivky, v některých případech (konkrétně list 9) vycházím z odchylky od křivky na listu 12. V některých případech přidám podmínku pro minimální a maximální hodnotu
distance, abych odfiltroval krajní hodnoty, které nepasují:

http://i41.tinypic.com/2wf1s06.png

#74 24. 09. 2013 15:12 — Editoval buff (24. 09. 2013 18:25)

buff
Reputace:   
Web

EDIT: Vyřešeno

Může mi někdo poradit s tímto?

http://ulozto.cz/xRUrfSeW/decision-poin … egrese-ods

v listu "coe" potřebuju vypočítat koeficient. Mám tam dvě tabulky, vlevo naměřené i nenaměřené hodnoty r,s,rx vpravo jen naměřené hodnoty r,s,rx. Podle mého názoru je tam přímá úměra a chtěl bych získat koeficient pomocí kterého mohu dopočítat zbývající hodnoty v tabulce DOPOČÍTEJ HODNOTY rx:

Jen pro vysvětlení:
r=radius (číslo které jsem si zadal)
s=side length (zaokrouhlené číslo)
rx=distance from middle of circle to middle of side (číslo které mi vychází na diagramu pro tuto délku strany)

chci zjistit jaký je vztah mezi radiusem a rx. Když chci převést radius na rx, jaký potřebuju koeficient (asi bude třeba zaokrouhlovat). rx je ta hodnota ze které vychází celá statistika, celý soubor je podle toho roztříděný, proto to potřebuju abych mohl vše dokončit.

EDIT: Vyřešeno
Tento problém jsem vyšeřil

#75 25. 09. 2013 15:25 — Editoval buff (25. 09. 2013 16:43)

buff
Reputace:   
Web

Zápatí