Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý den, mám příklad:
čtyři kuličky očíslované 1,2,3,4 se mají umístit do čtyř přihrádek očíslovaných 1,2,3,4, do každé přihrádky jedna. sestavte množinu výsledků pokusu.
úkol: kolik je výsledků příznivých jevu "číslo žádné kuličky nesouhlasí s číslem její přihrádky"?
já jsem si napsal všech 24 možností (1,2,3,4 1,2,4,3 1,3,2,4 .....) a vyškrtal jsem si 9 kombinací (správně i podle výsledků) jenom nevím, jak to napsat trochu víc matematicky :D, poradíte?
Ahoj ↑ panter3d:,
Tvoje riesenie je dokonale.
Ak chces mozes pracovat takto ( doplnkove situacia):
Uvazovat vsetky situacie kde je spolocne presne 1 cislo
Potom presne 2 cisla
presne 3 cisla( tento pripad nenastane)
a nakoniec presne 4 cisla.
Spocitat kolko je do kopy takych pripadov. Odpocitanie od 24 da tiez dobry vysledok.
Ber to jako kombinatorické pravidlo součtu :)
1) Je společné právě jedno číslo
- 4 způsoby vyberu společné číslo, řekněme, že je to jedna
- mám tři přihrádky a tři kuličky (tj. s čísly 2, 3, 4), přičemž žádná nemá být v přihrádce se stejným číslem
- do přihrádky č. 2 mám dvě možnosti, do přihrádek č. 3 a 4 pak už mám jen jednu možnost, jak dosáhnout požadovaného umístění
- počet případů, kdy je společné právě jedno číslo je tedy 
2) Jsou společná právě dvě čísla
-

způsoby vyberu dvě přihrádky, kde budou stejná čísla, na zbylé dvě už zbývá pouze jedna možnost
- proto je 
3) Jsou společná právě tři čísla
- sám si rozmysli, že takové rozdělení neexistuje, proto je 
4) Jsou společná právě čtyři čísla
- je jasné, že jen jedna možnost, tj. 
Počet všech špatných rozdělení tedy je (podle kombinatorického pravidla součtu) 
Počet vyhovujících rozdělení je roven rozdílu počtu všech rozdělení a počtu špatných rozdělení, proto je hledaný počet
.
Víc matematičtěji už to asi nezvládnu. :-)