Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, mám príklad:
"Z hradnej veže vysokej nad vodnou hladinou jazera pozorujeme mrak. Ak sa pozrieme hore vidíme mrak vo výškovom uhle
. Ak sa na mrak pozrieme na hladinu jazera vidíme jeho obraz na vodnej hladine jazera v hĺbkovom uhle
. V akej výške nad vodorovnou hladinou jazera je oblak?"
Postupoval som takto:
Zobral som si práve jeden lúč, ktorý dopadá na hladinu (môj bod M) a odráža sa do mojich očí. Zobral som si lúč, ktorý dopadá kolmo na jazero (môj bod N). Bod V je bod veže na úrovni jazera. Hľadaná výška je
, známa výška je
. Potom platí:
Odkiaľ
Tento však výsledok nekorešponduje s výsledkom v knihe. Mám tam niekde chybu ja alebo kniha?

↑ Jakub1:
Přiznám se, že jsem úplně nepochopil tvj postup, to ale neznamená, že je to špatně
M - mrak
N - obraz na hladině
V - věž
K - bod na spojnici NM ve vzdálenosti NK=30m
Trojúhelník NMV - u V je 75 st
Trojúhelník NKV - u V je 45 st - pravý úhel u K - tudíž rovnoramenný NK=VK=30
Trojúhelník VKM - pravoúhlý - pravý úhel u K
tg 30=MK/30 vypočítáme MK
MN=30+MK
akorát trochu málo:-) Nebo hodně nízká oblačnost
ako si prosim prisiel na toto?
marnes napsal(a):
tg 30=MK/30
to mi pripada ako by si predpokladal, ze obraz toho oblaku je na hladine jazera, ale to zrejme nie je. Obraz je predsa v takej vzdialenosti pod hladinou kolko je oblak nad hladinou, nie?

↑ Brano:
V zadání je, že vidíme obraz NA vodní hladině. Proto to chápu tímto způsobem. Kdyby tam bylo, že vidíme obraz mraku vytvořený vodní hladinou, tak by to bylo něco jiného. Ale to je můj názor. snad někdo přidá svůj názor.
moj nazor je teda, ze by sme sa mali radsej drzat toho ako to funguje obvykle vo fyzike
P je pozorovatel, O je oblak, O' je jeho odraz, uhol BPO je
, uhol O'PB je
- treba si overit, ci toto znacenie sedi s tym co myslia vyskovy a hlbkovy uhol
potom