Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potrebuju poradit. Proc je v tom druhem kroku v matici v prvnim radku -1 2 5 1 .... co se tam vymenilo nebo jaka operace byla ,aby se to dalo do tohoto tvaru ?
Ahoj ↑ hribecek1993:,
Ide o vymenu stlpcov.
lebo hodnost sa tym nemeni

↑ hribecek1993:
1) vyměnil se první sloupec s druhým
2) čtvrtý řádek se přesunul úplně nahoru, takže se stal prvním
důvod je ten, že při vytváření nul pod hlavní diagonálou se lépe pracuje s čísly -1;-4;-2;0 než s čísly, co tam byly
Klidně jsme mohli vyměnit čtvtý sloupec za první a pak čtvrtý řádek dát na první
Důležité je to, co psal Vanok, že při určování hodnosti matice můžeme libovolně zaměnit řádky či sloupce. Je to stejné, jako při řešení soustavy klasicky. Taky je jedno, kterou neznámou vypočítáš jako první. Jestli x nebo y nebo z a taky je jedno, jestli první rovnici soustavy bych si napsal až jako třetí, ne?
mam v tom docela zmatek, takze nahore vlevo by mela byt vzdycky jednicka ? neslo by to resit proste ve tvearu jak je to zadane ? nebo se to musi upravit

↑ hribecek1993:
Ne jednička tam být nemusí důležité je, aby pod hlavní diagonálou byly nuly.
Já když jsem to nechal tak jak to bylo (nic jsem nepřehazoval) tak mi nakonec vyšla matice:
3 -2 1 0
0 -8 -2 9
0 0 34 11
zkusil jsem to podle sebe udelat, je to dobre? 

↑ hribecek1993:
Něco už odpověděl Cheop.
K tvému příkladu. Pochopil jsem první dvě úpravy. Výměna čtvrtého sloupce za první a přehození čtvrtého řádku na první, aby jsi měl jedničku na pozici a11.
A nějak hledám zmizení čtvrtého řádku v matici? I když on samozřejmě potom nebude, ale není při úpravě žádná zmínka proč čtvrtý řádek mizí. Jinak OK. Akorát pátá , šestá a sedmá matice zbytečná
zkusim spocitat jeste jeden nejaky priklad ,sand to uz bude ok :D