Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik m2 živičného koberce je položeno v zátčce okresní silnice o průměrné šířce 9,5 m. má-li zatáčka tvar mezikruží s dělkou vnějšího oblouku 18,6 m a délkou vnitřního oblouku 13m ?
Prosím poraďte mi postup ...vůbec nevím jak to mám počítat
↑ Karollka:
Je potřeba se nějak dostat k poloměrům těch oblouků. Úhel té zatáčky sice neznáš, ale on není v první fázi potřeba. Stačí si uvědomit, že tento úhel je pro vnější i vnitřní oblouk stejný (a je to délka oblouku dělená tím poloměrem). Zkus to zapsat do rovnic. Povede to na soustavu 2 rovnic pro dvě neznámé.
Až budeš mít poloměry, tak už je to celkem jednoduché, stačí spočítat plochu celého mezikruží a tu přepočítat na ten vypočítaný úhel.

↑ Karollka:
1) obrázek
2) vnitřní oblouk je částí kružnice o poloměru R
3) vnější oblouk je částí kružnice o poloměru R+9,5
platí-trojčlenka; alfa středový úhel pro výseč mezikruží
360 st..... 2píR
alfa..........13 to je pro menší oblouk
360 st..... 2pí(R+9,5)
alfa..........18,6 to je pro větší oblouk

z obou vyjádříme alfa a dáme do rovnosti
dopočítáme R a pak už jen dosazujeme do vzorců
↑ Karollka:
Zdravím,
prošla jsem témata, co jsi vložila. Snaž se, prosím, alespoň trochu svůj problém rozpracovat (nepsat jen "vůbec nevím"), u geometrických úloh nejlepší je začínat obrázkem. Stačí, když náznak připravíš v Malování a sem ho budeš vkládat pomocí tlačítka Upload obrázku pod oknem zprávy. To určitě pomůže, jinak jen popisu není rozumět zřejmě.
Děkuji za pochopení.
↑ Cheop:
Čau
To máš nějak blbě (nepřesně)
↑ Karollka:
Tak nějak takto:
Vzorečky (pro počítání s úhlem v obloukové míře)
délka oblouku 
obsah kruhové výseče 
↑ Cheop:, ↑ Honzc:
:-) na co vlastně reagujete? Příspěvek, ve kterém se kolegyňka Karollka stěžuje na nesrozumitelnost postupu od kolegy ↑ marnes:, je skryt (tedy problém není), mne asi nebudete podezírat, že nenakreslím mezikruží (zejména, když to teď se mnou cvičí milý syn a kreslím dle jeho laskavých pokynů).
Kolegyňka se nám tak nenaučí využívat možnosti tlačítek pod oknem zprávy, ještě zbytečně vznikají nepřesnosti při výpočtu (dosazování konkrétních hodnot je vždy zrádné) a 2. řádek Nástěnky je o ničem.
Ale mohli bych úlohu zpestřit a stanovit např. pod jakým úhlem se kříží silnice (a zda je ten úhel bezpečný)? Nebo si alespoň vyprávět tematické vtipy, např:
Starosta města smutně hleděl na déšť za oknem a přemítal nad dotazem "Kde sehnat prostředky na novou asfaltku, po které bude jezdit jeho nové auto, které ve vyúčtování dotací EU vedeno jako nová asfaltka?"
Zdravím oba :-) a kolegyňce ještě přidám upozornění, aby nezakládala duplicity - viz pravidla.
kolega Honzc napsal(a):
Ovšem nejzajímavější
:-) mně se jeví problém starosty celkem zajímavý, ale je pravda, že mne dosud nenapadlo upravit:
atd. abych v tom uviděla obsah lichoběžníku. Děkuji za podnět.
↑ Honzc:
:-) no pravda nevím, jak to prospěje řešení původního problému, jelikož úhel výseče stejně nemáme, ale obzory mám teď široké. Ovšem vážený pan mladší bratr by nemusel narušovat mou soustavnou výchovnou práci předčasným vložením obrázku.
Výchovné metody používám různé - zrovna tuto látku secvičujeme s milým synem a vytrvale odolával mému požadavku, že odvozené vzorce (pro výpočet úhlu např. ze zadaného oblouku) se neučíme nazpamět, ale odvozujeme. Nakonec jsem ho udolala:
↑ jelena:
Zdravím,
dřív jsem si nevšimnul tvé reakce.
Tomuhle nerozumím ":-) no pravda nevím, jak to prospěje řešení původního problému, jelikož úhel výseče stejně nemáme..."
Podle mne je právě finta v tom, že ze zadaných hodnot vůbec nepotřebujeme úhel výseče počítat, a tedy nám nevadí, že ho nemáme.
↑ Honzc:
Opětuji pozdrav :-)
zřejmě jsem v tom ↑ boji za vzorce: už zapomněla co jsme vůbec měli počítat. Děkuji, rozumím, bratra zdravím.