Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, hledám nějakého matematického nadšence, který by mi pomohl s příkladem. Jedná se o nedávnou výhru jednoho pána z Moravy ve sportce. Podle mě to je velice nepravděpodobné, že by trefil z 10 sloupců 8 sloupečků 3 čísly, 1 sloupeček 4 čísly a 1 sloupeček 6 čísly. Našla by se nějaká hodná duše, která by mi spočítala jak je tento tip pravděpodobný? Děkuji
Tak to zkuste takhle: Jaká je pravděpodobnost, že ten pán trefil z 10 vsazených sloupců 8 sloupečků 3 čísly
Další zadání: Jaká je pravděpodobnost, že ten pán trefil v jednom sloupečku 4 čísla
Jaká je pravděpodobnost, že ten pán trefil v jednom sloupečku 6 čísel ( hlavní výhra )
A pokud by to šlo, jaká je celková pravděpodobnost tohohle celého lístku, který vsadil
Dodatek: Jeden sloupeček má 49 čísel a vybírá se do něj 6 čísel )
↑ M4man:
Dobrý den, zkusil bych to takto:
x = počet trefených čísel v jednom sloupci
Jev A ... trefí 3 čísla v jednom sloupci,
Jev B ... trefí 4 čísla v jednom sloupci,
Jev C ... trefí 6 čísel v jednom sloupci.
Pak
P(A) = P(X=3) = p1 = 0.017650
P(B) = P(X=4) = p2 = 0.0009686
P(C) = P(X=6) = p3 = 0.00000007151
Vyplněných sloupců je n = 10, hledáme pravděpodobnost, že v těchto nastoupí
jev A v počtu n1 = 8,
jev B v počtu n2 = 1,
jev C v počtu n3 = 1.
Řekl bych, že za předpokladu nezávislého (náhodného) vyplnění sloupců jsou splněny podmínky pro užití multinomického rozložení pravděpodobnosti, pro tento případ pak:

Pokud tedy uvažuji a počítám správně.
Poznámka:
Jsem stále nejistější, zda lze uvedený postup uplatnit. Pokud ano, tak jedině za předpokladu náhodného, zcela nezávislého tipování v jednotlivých sloupcích. Jinak se může situace docela dramaticky změnit.
Pokud by pro tipování ve všech sloupcích byl užit např. výběr 10 určitých čísel, pak by trefa 6-ti čísel v některém sloupci (pravděpodobnost řádově 10^-8) mohla automaticky znamenat řadu trefených trojic, čtveřic, atp. v ostatních sloupcích.
Protože lze při tipování sloupců spíše očekávat nějaké důmyslné "rozpisy" než nezávislost, je postup řešení zřejmě prakticky nepoužitelný.
Doplněno 25.9.13, 18.15