Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravíčko...mám za úkol určit parametrickou a obecnou rovnici roviny(opraveno), když mám zadanou přímku a vektor. Řešil jsem to tak, že jsem vytvořil par. rovnici tím, že jsem dodal příslušný vektor. Z toho pak vyjádřil vek. součinem obecnou rovnici... výsledek byl špatný. Jak se to teda řeší??? Děkuji...
Přímka:
vektor:
↑ Cumak: Pak je tu jedna elegantni moznost: Z rovnice zadane primky znas bod a smerovy vektor. Udelas vektorovy soucin tohoto vektoru a druheho zadaneho vektoru. Tim ziskas normalovy vektor roviny, rekneme (u,v,w). Pro obecnou rovnici roviny plati, ze je tvaru xu+yv+zw+d=0, kde d spocitas tim, ze snas jeden bod, ktery v teto rovine lezi. Muze byt?
↑ marnes: Jde o to, cemu jsme ochotni rikar "obecna rovnice". I primka v trirozmernem prostoru jde vyjadrit bez parametru, ale jsou to vlastne dve rovnice, kde kazda z nich popisuje nejakou rovinu (a tyto roviny nejsou rovnobezne). Pochopitelne takove vyjadreni pak neni jednoznacne ani na k-nasobek (jak je tomu pro obecnou rovnici primky ve 2D, resp. obecnou rovnici kazde nadroviny v n-rozmernem prostoru).

↑ Cumak:Tak potom bych připsal ten vektor k parametrickému vyjádření
x = -1+2t+3s
y = 3-t+2s
z = -2+3t-s
Obecnou rovnici bych vytvořil nejdříve vektorovým součinem, to jsi psal, vyšel mi vektor (-5;11;7), takže -5x+11y+7z+d=0 a d dopočítám dosazením bodu -1;3;-2 do rovnice a vyšlo mi -5x+11y+7z-24=0. Tak bych to počítal já
↑ marnes: S tim plne souhlasim. Normalovy vektor je dan jednoznacne az na svuj (nenulovy) nasobek. To take plne koresponduje s tim, ze jsem rikal, ze obecna rovnice nadroviny (tedy treba primky ve dvourozmernem prostoru) je dana jednoznacne az na svuj (nenulovy) k-nasobek.
↑ Cumak: Takze jeste jednou. Ve hre jsou dva vektory, a to (2,-1,3) a (3,2,-1). Jejich vektorovy soucin je
nebo take
. Je to jedno, ktery z nich vezmes za normalovy vektor hledane roviny, vzdyt se lisi jen
-nasobkem. Dokonce mohu vzit i treba vektor (-10,22,14).
To, co jste vyse resili s tou +7/-7, je jen matouci. Na to zapomen. Je to uz jasnejsi?
Stránky: 1