Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pod jakým elevačním úhlem musíme vrhnout těleso, aby jeho kinetická energie v maximální výšce byla 1/n kinetické energie v místě vrhu. Prosím pomocte mi s výpočtem, základní princip asi vím ale nějak mi to pořád spočítat nejde.
Zdravím
Inu:
1. Urči kin. energii v místě vrhu (v závislosti na rychlosti)
2. Urči kin. energii v maximální výšce. Vtip je v tom, že v nejvyšší výšce, je ypsilonová složka rychlosti nulová, kdežto x-ová je stejný celou dobu vrhu. Tedy jak jí určim pomocí původní rychlosti?? (tý ze vzorce pro energii v místě vrhu)
3. Vyděl, rychlost se zkrátí a napiš že se to rovná 1/n. (resp. n záleží v jakym pořadí to dělíš)
Ted záleží kde přesně je problém. POvedlo se?
↑ Brzls: No takhle jsem nějak postupovala a vyšlo mi že cos2a=1/n ale ted nevím jak dojít k tý kinetický energii, protože potřebuju vědět kolik je n. Podle našeho učitele to má vyjít Ek= 1/4 :D ale už nechápu jak k tomuhle došel, z tohohle už ten uhel pak spočítám
↑ johana2202:
Tak to muselo dojít k nějakému nedorozumění když učitel příklad zadával, neboť pokud nemáš zadáno n tak nemůžeš určit úhel. Jinak řečeno elevační úhel je funkce proměnné n.
Prostě pokud ti nezadá n tak se k výsledku Ek=1/4 nelze dopracovat.
Nemyslel to třeba tak, že n=4 (proto 1/4) a pak teprve určit úhel??
vyšlo mi že cos2a=1/n
je správně. Odtud:
.
Podle našeho učitele to má vyjít Ek= 1/4
Kinetická energie nemůže být konkrétní číslo, protože závisí na hmotnosti a rychlosti, které mohou být libovolné.