Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
pár mých spolužáků počítá normované normální rozdělení nikoliv pomocí vzorce, ale na základě grafu, ze kterého všechny hodnoty vyčíslí..prosím, mohl by mně někdo nějak vysvětlit, jak dojít na hodnoty aniž bych použila vzorec pro normování?
Např. , když mám IQ dospělého jedince se řídí normálním rozdělením N(105, 225), s jakou pravděpodobností máte a) IQ právě vy větší, než 120, b) má náš soused IQ menší než 100, c) kolik lidí na přednášce má IQ mezi 105 a 110?
105 nám udává vrchol grafu a 225 odmocnina což je 15, tedy na levé straně to bude od vrcholu 100 a na pravé 120, ale dál bych to počítali pomocí vzorce, do kterého bych si dosadila jednotlivé hodnoty
víte, co myslím, poradíte mně prosím?
b) a c) graficky neumím, ale a) je takhle:
s jakou pravděpodobností máte a) IQ právě vy větší, než 120
Zapamatuj si, že u normálního rozdělení mezi jednou standardní odchylkou leží přibližně 68% hustoty pravděpodobnosti. Protože standardní odchylka je 15, má 68% dospělých lidí IQ v rozmezí 90-120. Zbývá 32% pravděpodobnost, že má náhodně vybraný člověk IQ < 90 nebo > 120. Protože normální rozdělení je symetrické, je
.
OK?
↑ Gábi7:
Můžete mi prosím vysvětlit, proč nechcete použít vzorec pro normování? Nechápu to.
Pokud víte, že pro normální rozdělení platí:
,
tak jste se všemi příklady hotová jedna dvě a nemusíte se trápit. Jen je třeba mít při ruce tabulky pro distribuční funkci N(0,1).
Píše, že sice umí normovat a vyhledávat v tabulce, ale že ji zajímá, jestli se to dá vyřešit i pohledem do grafu.