Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2013 13:38

Sajmon9114
Reputace:   

Podmíněná pravděpodobnost

Ahoj, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem: 1% lidí v populaci má jistou nemoc, laboratorní test na ni je efektivní v 98% případů, pokud testovaná osoba tuto nemoc má. Test ale také generuje "false positives" v 0,5% případů, kdy je testována zdravá osoba. Náhodně vybraná osoba z populace je otestována dvakrát. Jaká je pravděpodobnost, že tato osoba bude na danou nemoc trpět, vyšel-li první test pozitivně a druhý negativně?
Počítal jsem takto: //forum.matweb.cz/upload3/img/2013-10/87424_nemoc.png.
Myslíte, že by to mohlo být správě? Některým mým kolegům totiř vychází výsledek jiný, a to zhruba 3,8%.

• (téma jako vyřešené označil(a) Sajmon9114)

#2 26. 10. 2013 15:52

Brano
Reputace:   232 

Re: Podmíněná pravděpodobnost

Nie je to dobre, ten predpoklad o nezavislosti dezinterpretujes. Testy samotne su sice nezavisle ale ich vysledky ak sa tykaju tej istej osoby nie. Predstv si napr. situaciu, ze by bol test ktory je uplne spolahlivy, t.j. pri chorom je pozitivny s pravdepodobnostou 1 a pri zdravom s pravdepodobnostou 0. Tak pravdepodobnost pozitivneho vysledku je rovna pravdepodobnosti, ze natrafis na choreho t.j. v tompto pripade 0.01 ale pravdepodobnost toho, ze ti vyjde raz pozitivne a raz negativne je samozrejme 0 a nie 0.01*0.99.

Takze rob to tak ako sa to standardene robi, aposteriorne pravdepodobnosti z prveho testu vstupuju ako apriorne do druheho.

#3 26. 10. 2013 16:17

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

tyhle úlohy se daj řešit i "selským rozumem" - doporučuju pro kontrolu výsledku: mějme třeba 1 000 000 lidí. z toho je 10 000 nemocných. z toho 9 800 odhalí první test...

#4 26. 10. 2013 16:52

Sajmon9114
Reputace:   

Brano napsal(a):

Nie je to dobre, ten predpoklad o nezavislosti dezinterpretujes. Testy samotne su sice nezavisle ale ich vysledky ak sa tykaju tej istej osoby nie. Predstv si napr. situaciu, ze by bol test ktory je uplne spolahlivy, t.j. pri chorom je pozitivny s pravdepodobnostou 1 a pri zdravom s pravdepodobnostou 0. Tak pravdepodobnost pozitivneho vysledku je rovna pravdepodobnosti, ze natrafis na choreho t.j. v tompto pripade 0.01 ale pravdepodobnost toho, ze ti vyjde raz pozitivne a raz negativne je samozrejme 0 a nie 0.01*0.99.

Takze rob to tak ako sa to standardene robi, aposteriorne pravdepodobnosti z prveho testu vstupuju ako apriorne do druheho.

Právě mám trochu problém, že nevím, jak se to "standardně" robí. Zkoušel jsem ve výpočtu nějak zohlednit fakt, že když první test vyjde pozitivně, druhý bude na tomto pozitivním výsledku prvního testu závislý, dostal jsem se k docela složitému zlomku, ale opět mi vyšel stejný výsledek :/

#5 26. 10. 2013 17:19

Sajmon9114
Reputace:   

Tak už mi to vyšlo, ten nový postup fungoval, jenom jsem udělal numerickou chybu, díky moc! :)

Zápatí