Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem: 1% lidí v populaci má jistou nemoc, laboratorní test na ni je efektivní v 98% případů, pokud testovaná osoba tuto nemoc má. Test ale také generuje "false positives" v 0,5% případů, kdy je testována zdravá osoba. Náhodně vybraná osoba z populace je otestována dvakrát. Jaká je pravděpodobnost, že tato osoba bude na danou nemoc trpět, vyšel-li první test pozitivně a druhý negativně?
Počítal jsem takto:
.
Myslíte, že by to mohlo být správě? Některým mým kolegům totiř vychází výsledek jiný, a to zhruba 3,8%.
Nie je to dobre, ten predpoklad o nezavislosti dezinterpretujes. Testy samotne su sice nezavisle ale ich vysledky ak sa tykaju tej istej osoby nie. Predstv si napr. situaciu, ze by bol test ktory je uplne spolahlivy, t.j. pri chorom je pozitivny s pravdepodobnostou 1 a pri zdravom s pravdepodobnostou 0. Tak pravdepodobnost pozitivneho vysledku je rovna pravdepodobnosti, ze natrafis na choreho t.j. v tompto pripade 0.01 ale pravdepodobnost toho, ze ti vyjde raz pozitivne a raz negativne je samozrejme 0 a nie 0.01*0.99.
Takze rob to tak ako sa to standardene robi, aposteriorne pravdepodobnosti z prveho testu vstupuju ako apriorne do druheho.

Brano napsal(a):
Nie je to dobre, ten predpoklad o nezavislosti dezinterpretujes. Testy samotne su sice nezavisle ale ich vysledky ak sa tykaju tej istej osoby nie. Predstv si napr. situaciu, ze by bol test ktory je uplne spolahlivy, t.j. pri chorom je pozitivny s pravdepodobnostou 1 a pri zdravom s pravdepodobnostou 0. Tak pravdepodobnost pozitivneho vysledku je rovna pravdepodobnosti, ze natrafis na choreho t.j. v tompto pripade 0.01 ale pravdepodobnost toho, ze ti vyjde raz pozitivne a raz negativne je samozrejme 0 a nie 0.01*0.99.
Takze rob to tak ako sa to standardene robi, aposteriorne pravdepodobnosti z prveho testu vstupuju ako apriorne do druheho.
Právě mám trochu problém, že nevím, jak se to "standardně" robí. Zkoušel jsem ve výpočtu nějak zohlednit fakt, že když první test vyjde pozitivně, druhý bude na tomto pozitivním výsledku prvního testu závislý, dostal jsem se k docela složitému zlomku, ale opět mi vyšel stejný výsledek :/

Tak už mi to vyšlo, ten nový postup fungoval, jenom jsem udělal numerickou chybu, díky moc! :)
Stránky: 1