Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 10. 2013 15:30

baller21
Reputace:   

priesečník priamky a priemet do roviny

Dobrý deň ,

potreboval by som nakopnúť s dvomi príkladmi :
1) Nájdite kolmý priemet bodu A na rovinu ak:
A=(1,-2,1) a rovnica roviny je 3x+2y-4z-5=0

2)Nájdite priesečník priamky p so súradnicovými rovinami  ak rovnica priamky je:

x=3-2t
y=11-7t
z=-3+t

ďakujem za pomoc

"Spravodlivosť je v pekle  v nebi je milosť a na zemi kríž" Gertruda von Le Fort

• (téma jako vyřešené označil(a) baller21)

#2 27. 10. 2013 18:29

Arabela
Reputace:   181 
Web

Re: priesečník priamky a priemet do roviny

Ahoj ↑ baller21:,
k 1.príkladu: Normálový vektor danej roviny je súčasne smerovým vektorom priamky k , prechádzajúcej bodom A kolmo na danú rovinu. Vieš teda napísať parametrické rovnice priamky k. Hľadáš spoločný bod priamky k a danej roviny, čo je ľahké (dosadíš z parametrického vyjadrenia priamky do rovnice roviny a odtiaľ vypočítaš hodnotu parametra t, prislúchajúcu bodu P, ktorý je priemetom bodu A do tej roviny; potom už len dosadiť túto hodnotu do rovníc priamky...)
K druhému príkladu: Priesečník priamky so súradnicovou rovinou xy leží v rovine xy, a teda jeho zetová súradnica je nulová... Obdobne ďalšie súradnicové roviny...

server.gphmi.sk/~domanyov

#3 27. 10. 2013 21:39

baller21
Reputace:   

Re: priesečník priamky a priemet do roviny

↑ Arabela:
Ďakujem pomohlo mi to. Aj keď ja si nikdy neviem nejak pomôcť s takými to príkladmi. S tou priamkou by ma to nenapadlo.... :(

"Spravodlivosť je v pekle  v nebi je milosť a na zemi kríž" Gertruda von Le Fort

Zápatí