Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
DObrý den, prosím mohla bys se zeptat na tento případ? Když mám příklad (na binomické rozdělení)a v zadání po mně chtějí vytáhnout 15 jablek ze 40. Přitom 30 je shnilých. Jaká je prav., že vybereme 4 nahnilá? P(A) = ((30 nad 4)* (10 nad 11))/ ( 40 nad 15) = jak můžu tahat 11 jablek z 10? To přeci nejde, takže příklad nemá řešení? Děkuji
↑ Creatives:
a hodnoty by byly následující?
N- 40
M- 30
n- 4
k- 15?
A jak poznám, že jde o hypergeometrické? Stále v tom trochu pokulhávám, děkuji
n=15
k=4
Jinak ok
Musíš se naučit modely pro určitá rozdělení. Tento je přímo typický. U Hg máme soubor N jednotek, přičemž mezi nimi je M s určitou vlastností. Z tohoto souboru taháme n jednotek. Náh. veličina je rovna počtu vybraných jednotek, které mají sledovanou vlastnost. Tedy P(X=k) = P(X=4)
Poté se stačí podívat na vzoreček hodnot pstí náh. veličiny s Hg rozdělením a dosadit.
Děkuji moc a mohla bych se zeptat ještě.. prosím řešil by se tento příklad pomocí hypergeometrického rozdělení? Když v pytlíku mám 6 bílých a 8 černých duhovek. Vytáhneme za sebou 2 duhovky. Jaká je prav, že obě vytažené budou 2 bílé duhovky po prvním tahu duhovku do pytlíky nevrátíme?
M - 6
N - 14
n- 2
k - 0,1, 2
??? Děkuji
↑ Creatives:
pardon, ((30 nad 4)* (40-30 nad 15 -4)) / (40 nad 15)
nevychází mně to:( nevím, kde už dělám chybu
↑ Gábi7:
neychází ti to, poněvadž musí být splněna nerovnost pro k.
Mohl jsem to napsat hned ze začátku, ale nevšiml jsem si, že už máš napsaný postup. Já totiž většinou nedočítám zadání hehe :P
↑ Creatives:
tak tomuhle už vůbec teda nerozumím:/ počítali jsme na to příklady, ale nesetkala jsem se s tím, že by bych tahala s menšího počtu, než mám tahat
↑ Gábi7:
Tahání je v pořádku. Asi nakonec budeš muset použít aproximaci Hg rozdělení Bi rozdělením. Tedy
ale tam je taky třeba splnit tato nerovnost. No nevím, snad to bude OK.
Jinak ho lze taky aproximovat i Poissonovým, ale tam jsou zase jiné podmínky, které opět nejsou splněny...
PS: ty kuličky neřeš tady. Všiml jsem si, že už máš na tento příklad vlákno. Takže můj postup přepíšu tam.
↑ Creatives:
:-D prosím, šlo by to napsat srozumitelněji i s hodnoty? Abych to mohla považovat za vzorový příklad! Budu mooc vděčná :)
↑ Creatives:
opravdu nevím, mohl bys mně to prosím napsat? jak to celé myslíš? prosím
↑ Gábi7:
Ta nerovnost co jsem psal, je přesně pro tento typ úloh kdy ti výjde kombinační číslo které néjde vypočíst. Tedy pro
musí platit
tedy v našem případě
. To samozřejmě neplatí. Takže použij Bi rozdělení s parametry
a
a spočteš P(X=4) Tam je taky třeba splněn předpoklad této nerovnosti, ale to asi nebude vadit. Ruční výpočet by byl poměrně rozsáhlý a u aproximace Po rozdělení taky nejsou splněné podmínky. Možná někdo jiný bude vědět jak na to.