Zdravím, mám takovou záludnou otázku co mě dal pan profesor a bez které neobhájím protokol. Ptal se mě, že jak udělam 10% roztok v množství 100ml. (neřekl čeho, ale dělali sme pokusy s cukrem) tak jsem řekl, že bych dal 10g cukru a 90ml vody na to mi řekl že bych měl jen 97ml (něco že jak se cukr rozpouští). Jediné co mě ještě napadlo zkusit říct že 10ml 100% roztoku a 90ml vody .. ale to se mě určitě zeptá jak udělat 100% roztok což vůbec netuším..Děkuji za každou radu
↑ SlowlyShoot: Ahoj, napr. aj tu si nájdeš odpoveď
http://chemie.gfxs.cz/data/priklady/10.pdf
↑ pietro:
díky, ale na chemii sem asik fakt tupej jsem totálně ztracenej :D
Zdravím,
cukr je sacharóza (předpokládám), proto v tabulkách najdeme hustotu 10% roztoku a pomocí hustoty přepočteme 100 ml na hmotnost (jelikož pan učitel požaduje hmotnostní koncentraci). Potom výpočet dokončíme.
ale to se mě určitě zeptá jak udělat 100% roztok což vůbec netuším
:-) no tak to mu podáš cukřenku (za předpokladu, že byla skladována na suchém místě).
Doufám, že s postupem bude souhlasit i kolega Peter.
Ahojte, pozdravujem pekne :-)
Slowly ideš aj tak na to dobre... žiadne,že nechápeš... máš pravdu, keď zmiešaš 10gA + 90gB
dostaneš 100g zmesi zaručene. A tam je 10% hmotnostných látky A.
Problém je v objeme, že netrafíš sa na 100ml.
Ak nechceme šetriť školský cukor ani školskú vodu tak si spravíme 20gA+180gB zmiešame, chvíľu počkáme až sa rozpustí a vlejeme do novej čistej a suchej odmerky po 100ml rysku.
Ak chceme šetriť musíme počtovať.