Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 11. 2013 03:40

FlyingMonkey
Reputace:   

Pravděpodobnost - 5 kostek

Ahoj,

mám trochu problémy s tímhle příkladem, protože je tam až moc kostek a nejsem si jistý, jestli na něco nezapomínám, tak prosím o radu :)

A) 1 * 5/6 * 4/6 * 3/6 * 2/6 ... takhle jednoduše?
B) vždy šance 50% .. takže 0,5^5 stačí takhle? Jde mi o to, jestli se nemusí zase nějak určovat pořadí těch kostek? Hlavně v tom případě za A ..

Díky za pomoc!

• (téma jako vyřešené označil(a) FlyingMonkey)

#2 06. 11. 2013 05:26 — Editoval Oxyd (06. 11. 2013 05:40)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Pravděpodobnost - 5 kostek

Přijde mi, že to máš správně.

Jinak navrhnu ještě alternativní postup -- vůbec netvrdím, že lepší. :) Ale alternativní.

Za jev budu považovat uspořádanou pětici čísel -- například (1, 3, 2, 1, 2) odpovídá tomu, že na první kostce padlo jedno oko, na druhé tři, ... Počet jevů celkem tedy je $6^5$.

Kolik je teda příznivých jevů?

Pro A: Vlastně vybírám pět prvků ze šesti. Vybírám bez opakování, protože opakování je přesně to, co nechci. A protože moje pětice jsou uspořádané, při výběru mi záleží na pořadí. Počet výběrů je počet variací páté třídy ze šesti prvků. Dohromady teda $\frac{V_5(6)}{6^5} = \frac{\frac{6!}{1!}}{6^5} = \frac{6 \cdot 5!}{6^5} = \frac{5!}{6^4} = \frac{5}{6} \cdot \frac{4}{6} \cdot \frac{3}{6} \cdot \frac{2}{6} \cdot 1$. Tedy to samé, co vyšlo tobě.

Pro B: Vybírám pět prvků ze tří, tentokrát se ale opakovat můžou. Opět mi záleží na pořadí, protože pracuju s uspořádanými pěticemi. Počet výběrů je teda variace s opakováním, česky je to $3^5$. Dohromady $\frac{3^5}{6^5} = \left(\frac{3}{6}\right)^5 = \left(\frac{1}{2}\right)^5$, tedy zase to samé, co vyšlo tobě.

Co se opakování týče -- já mám výběry s opakováním, protože situaci modeluju pomocí uspořádaných pětic a jev je pro mě nějaká jedna pětice. Ty to bereš jako několik jevů, které mají nastat současně -- jev je pro tebe jedno číslo od 1 do 6. Takže se nenech zmást tím, že mně se výběry opakují a tobě ne. :)

Přijde mi, že na těhle příkladech je nejtěžší se správně zorientovat v tom, co se po tobě vůbec chce, a vymyslet si matematický model, který pak vede ke správnému výsledku. Proto mě taky napadlo vypsat tu ten alternativní postup, který je poměrně dost kombinatorický a třeba se ti bude líbit. :)

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí