Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám tady celkem snadný příklad, ale vychází mi jinak než oficiální výsledky a jsem si v podstatě skoro jistý, že ho počítám správně, mohli byste se na něj jen v rychlosti mrknout?
Z 12% roztoku NaNO2 při 60°C jsme ochlazením na 20°C získali 20 g krystalů NaNO2 a 135.5 g roztoku nasyceného při 20°C. Vypočtěte množství původního roztoku a množství vody, která se odpařila.
Rozpustnost NaNO2 - 84,5g/100g při 20°C a 104,1g/100g při 60°C.
Já spočítám nejdříve hmotnostní zlomek nas. roztoku při 20C, z toho pak množství NaNO2 v tomto roztoku (135,5*(84,5/184,5)), přičtu k tomu 20 g krystalů a mám celkouvou hmotnost NaNO2 v systému. To je zhruba 82,058 g. No a tohle množství NaNO2 tvoří 12% původního roztoku, takže 82,058/0,12 a vychází mi to 683,8137 g. Výsledky říkají 669,9 g. Množství vody pak spočítám, když od této hmotnosti původního roztoku odečtu těch 20 a 135,5 g, vychází mi to cca 528,3137. Podle výsledků 505,9. Přijde mi to jako docela velké odchylky, tak nevím jestli někde nedělám chybu. Přitom je to snadný příklad bez nějakých chytáků typu nečistoty nebo hydrát/bezvodá látka... A vlastně teď mě napadlo dosadit ty oficiální výsledky do rovnice a nevychází, moje naopak vychází... Takže skoro určitě jsou ty oficiální špatně, ale mohl by se na to jen někdo vy rychlosti podívat? Stačí omrknout ten můj postup, jestli jsem tam nezapomněl něco připočítat nebo tak...
Díky.
Zdravím,
já to vezmu trochu v rychlosti - mám dojem, že při zadaných rozpustnostech z 12% roztoku pouhým ochlazováním se toho moc nevykrystalizuje, ještě je třeba roztok zahustit (vypařováním). Podíváte se tak (možná to zde Peter i v řešení povídá, jen jsem nerozluštila - potom omluva za duplicitu)? Děkuji.
↑ jelena: Ahoj, pekne pozdravujem!
Ďakujem za príspevok, ktorý ma "donútil" spracovať to ináč.