Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 11. 2013 22:25

s-o-k-o-l
Reputace:   

Burali-Forti paradox

Zdravím,
chtěl bych poprosit o objasnění důkazu BFP, zasekl jsem se ke konci a potřeboval bych to správně pochopit:). Snad jsem to přeložil správně

//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/18312_BFP.png

Předpokládám tedy, že množina $x$ , z níž každý její prvek je ordinálním elementem. Pak může tvořit množinu
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/18522_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.png

Pak ale dle věty, že třída ordinálních čísel je dobře uspořádanou relací náležení a dle lemma, která říká, že On je tranzitivní, muselo by nastat $ord$ náleží $ord$, a to je spor.

Od toho lemma, co říka, že je tranzitivní, mi to nějak nedochází. Tranzitivnost beru, ale dál?

Díky za radu :)

• (téma jako vyřešené označil(a) s-o-k-o-l)

#2 11. 11. 2013 15:21 — Editoval Rumburak (11. 11. 2013 15:27)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Burali-Forti paradox

↑ s-o-k-o-l:
Zdravím.

Je to o definici ordinálního čísla:    Ordinální číslo je takový ordinál,  který je množinou . 

Symbol $\mathrm{ord}$ z toho textu tedy označuje třídu všech ordinálních čísel (zápis $\{ x  ;  V(x)  \}$  předpokládá, 
že $x$ je proměnná pro množiny) . Dá se ukázat, že také  třída $\mathrm{ord}$ je ordinálem.  Kdyby byla zároveň 
množinou,  byla by svým prvkem, což axiom regularity nedovoluje.  Takže $\mathrm{ord}$ je vlastní třídou.

Množna nemůže obsahovat jako svoji část žádnou vlastní třídu, tedy ani třídu $\mathrm{ord}$.

O.K. ?

#3 11. 11. 2013 19:20

s-o-k-o-l
Reputace:   

Re: Burali-Forti paradox

↑ Rumburak:

Díky :)

Zápatí