Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám spočítat bázi a dimenzi prostoru zadaných vektorů a nejsem si jistej jednou věcí. Vektory si přepíšu do matice a chci matici upravit pomocí elementárních úprav do stupnovitýho tvaru. Ale nevím, zda můžu pomocí elementárních úprav upravovat pouze řádky nebo i sloupce matice. Konkrétně mám matici:
1 -2 1
0 -6 9
0 5 -5
Můžu přičíst 2. sloupec ke 3.? Aby mi vznikla matice
1 -1 1
0 3 9
0 0 -5
Právě mě zarazilo, protože tady pracuji s vektory, jestli můžu používat elementární úpravy jenom mezi řádky nebo i mezi sloupci.
Děkuji za odpověď.
↑ maroscz:
Pokial ide len o najdenie dimenzie(cize hodnosti tvojej matice) mozes pracovat na riadkoch a stlpcoch, lebo dovolene operacie nemenia jej hodnost.
V pripade, ze ti ide aj o najdenie bazy, a ak tvoje riadky prvej matice tvoria dane vektory, pracuj len na riadkoch, lebo dovolene operacie, ti daju na konci uprav jednu bazu priestoru.
(ak tvoja prva matica je zapis danych vektorov do jej stlpcov tak pracuj len na stlpcoch)