Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
mám prosbu, zadání:
Vypočítejte hmotnost CuCl2 . 2H2O a hmotnost H2O potřebné na přípravu 500g 25% roztoku CuCl2.
zkoušel jsem to ze všech stran, ale netuším, jak se to počítá, když je tam ten hydrát...jestli se řeší poměr 1:2 nebo prostě nevím...
může mi to někdo prosím nastínit?
Díky
Zdravím,
začneš výpočtem množství CuCl2 pro přípravu 500 g 25 % roztoku. Potom přepočteš na hmotnost CuCl2.2H2O (přes hmotnostní zlomek CuCl2 v krystalohydrátu). výpočet dokončíš výpočtem hmotnosti vody. V úvodním tématu jsou další odkazy na vzorové úlohy. Stačí tak na dořešení? Děkuji.
↑ goffy:
Ano, je to Tvůj případ, který říká, že pro zápis CuCl2.2H2O platí vztah, jak jsi našel. Tento vztah platí pro 1 mol látky a použitím molárních hmotností stanovíme hmotnostní zlomek CuCl2 v krystalohydrátu. Tento hmotnostní zlomek můžeme použit i pro přepočet libovolného množství krystalohydrátu, protože platí:
, odkud:
jsi stanovil, to je 125 g CuCl2, zbývá odvodit vzorec pro výpočet
Podrobně např. zde, příklad 4. na str. 52.