Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
už viac týždňov sa pokúšam vysvetliť energiu a prácu pre základnú, strednú školu, tak aby to pochopili, ale neviem prísť na to ako. Prosím Vás vedel by mi niekto poradiť, aj čo viedlo k zavedeniu, nejaké príklady. Lebo nezdá sa mi správne povedať, že práca je F.s a to je celé a takto to budeme počítač.
Ďakujem
↑ m4tQ:
Já bych to vysvětlil asi takto:
Říct, že "práce je spotřebovaná energie" a vysvětlit to třeba na polohové (potenciální) energii.
Tedy polohová energie E=mgh (žáci už asi vědí, že mg=F, h je výška nad zemí)
A teď jim říci, že tento případ jakoby otočíme ze svislé roviny do vodorovné a máme A=Fh=Fs (h=s)
↑ m4tQ:
Já bych začal nějak takto: Někde bych si sehnal video, na kterém roztláčejí závodní čtyřboby. Pak bych se snažil vyvolat diskuzi o tom, na čem závisí konečná rychlost bobů, když do nich závodníci naskakují. Dětičky by měly dojít k závěru, že na síle, kterou působí (něco jiného by měla být vhodně vybraná útlá dívenka ve třídě a něco jiného čtyři chlapi na videu).
A taky by měly dojít k závislosti na dráze (když to bude delší, bude větší rychlost).
Pak bych jim řekl, že se tyto veličiny spojují do výrazu F.s, který vyjadřuje "dráhový účinek síly", tj. jak ta síla na oné dráze změní pohyb tělesa. A nakonec bych jim řekl, že se to nazývá "mechanická práce"
A to by mělo "jako příčina zavedení" stačit.
↑ m4tQ: Ahojte, alebo aj takto .....
:-)
keď si sedliaci ( aj za čias faraónov) požičiavali ťažný dobytok, tak potrebovali určiť, ktorý kus sa im ako veľmi namáhal.
Aby sa vedeli medzi sebou finančne vysporiadať....nakúpiť ovos, krmivo...
Napr.
Jeden ťahal 200kg náklad po dráhe 2 km
Druhý ťahal 250kg náklad po dráhe 1,6 km
A tieto dve údaje (dráhu a "váhu") dali do súčinu, lebo im to pripomínalo plochu obdĺžnika. S=a.b
A tak sa (myslím) z celkom zištných dôvodov zaviedol tento definičný vzťah v tvare súčinu.
Neskôr sa hmotnosť " zmenila" na F(silu). To už vstúpili do hry iné poznatky.