Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli by mi někdo mohl u tohoto příkladu vysvětlit násoben minus jedničkou, bereme to teď ve škole a moc to nechápu. Kdyby jste někdo věděl o stránce kde je dobře vysvětleno násobení minus jedničkou , pošlete mi prosím link 
příklad jsem dopočítal do tohoto stavu :
a podle výsledek je :
Děkuji za odpověd
Zdravím,
teď zápis není úplně přehledný - pro zlomek používej, prosím, \frac{celý čitatel}{celý jmenovatel}, např.
(nebo alespoň závorky pro oddělení čitatele a jmenovatele, nejen lomítko). Pooprav, prosím, celý zápis. Děkuji.
↑ Lukyn281:
děkuji,
nejdřív najdeme společný jmenovatel - to je
, potom d8me ke spole4n0mu jmenovateli. U druhého zlomku je Minus před celým zlomkem, na to si dáme pozor:
Pokud jde o tento zápis
, můžeme přepsat i tak:
------------------------
Ale také můžeme pracovat i minusem, jen násobení závorek pořád provádíme v závorkách tak:
a až potom použijeme (-1) před závorkou. O to šlo? Děkuji.
↑ Lukyn281:
děkuji, teď je jasné, kde je dotaz na (-1). V posledním zlomku:
nejdřív jsem závorku (1-a) vynásobila (-1), aby se nezměnila znaménka v závorce, jsem provedla změnu na opačná, potom jen přehazuji členy v závorce. Je všechno vidět?
↑ Lukyn281:
není za co, označím za vyřešené.