Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
sháněl bych nějakého zdatného matematika, který by mi dokázal upravit vzorce na základní tvar pro výpočty impedancí a jejich absolutních hodnot
1) R + L sér. a paralelně
2) R + C sér. a paralelně
3) R + L + C sér. a paralelně
Vycházím z těchto vzorců: 

sér.: 
par.: 
absol. hodn.: 
Příliš nerozumím úpravám vzorců na základní tvar v případě práce s imaginární jednotkou a jejím přesunem s čitatele do jmenovatele a naopak. Také bych potřeboval vysvětlení, kdy se takové zlomky usměrňují a kdy lze členy ve jmenovateli zlomku převést na společného jmenovatele.
Všem mockrát díky za rady.
FilipCZ
Zdravím,
v tomto kroku se "malé zlomky" rozšířily násobením
(což je komplexní jednotka) - tato úprava je jasná?
v tomto kroku se jmenovatel upravil na společný jmenovatel a potom se provedlo dělení zlomků čitatele a jmenovatele.
je všechno vidět? Děkuji.
↑ jelena:
Děkuji za reakci, ale nepochopil jsem to rozšíření malých zlomků. Vím že
, ale z mých dosavadních matematických znalostí v tom žádnou další možnou úpravu nevidím. Děkuji za další pokus o vysvětlení. :-)
↑ FilipCZ:
rozšíření 
teď můžeš použit
. V pořádku? :-)
↑ jelena:
Děkuji, pobral jsem to. A ten poslední krok? 
Mno to ta písemka dopadne, nemáte prosímvás nějaké materiály s příkladama na tyto výpočty? Hledám na internetu a marně. Ještě jednou díky moc.
toto je jmenovatel, ve kterém je R+ zlomek:
, upravíme ho na společný jmenovatel.
Potom máme dělení čtyřpatrových zlomků:
buď přepíšeme na násobení převráceným druhým zlomkem (nebo umíme pracovat i s 4patrovým). 
Spíš bych si vybavila úpravu výrazů a práci se zlomkem (příklady mne teď přímo k elektrotechnice nenapadají).
↑ FilipCZ:
také děkuji, označím za vyřešené.
↑ FilipCZ:
jsou to absolutní hodnoty komplexních čísel. odpor R má pouze reálnou složku, tedy
. V jmenovateli je komplexní číslo ve tvaru
, pro které platí
, v našem případě
.
K úpravě zlomku si ještě projdi komplexní čísla. Všechno v pořádku? Děkuji.