Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám funkci
a mám k ní najít inverzní a zjistit definicni obor a obory hodnot kde jsou tyto funkce inverzni.
invernzní fukci jsem spočetl

spočetl jsem i definiční obor inverzní a tedy i obor hodnot normální funkce tak, že jsem dosadil 1 a -1 do funkce a vyšlo
a potřebuju poradit, jak se dopočítat k oboru hodnot inverzní funkce a definičnímu oboru funkce normální
sinus je definován na celém R ale arcsin je od půl pí do mínus půl pí, kam to dosadit a jak to spojit?
Inverzní funkci máš správně.
Definiční obor funkce původní je takový aby byla na něm původní funkce prostá a tudíž by se k ní dala vytvořit funkce inverzní.
Je to tak jak říká marnes. Buď to můžeš vzít z definičního oboru původní a nebo naopak, zjistit obor hodnot funkce inverzní:
Funkce arcsin(x) nabývá hodnot od -pi/2 do pi/2. To znamená že maximum a minimum funkce bude:
Max:
Min:
Což je to samý jako řešit definiční obor původní funkce na kterém je daná funkce prostá:

Čili můžeš vidět že v obou případech výjde to samé. Takže:![kopírovat do textarea $D_f\wedge H_{f^{-1}}=[\frac{2-\pi }{4};\frac{2+\pi }{4}]$](/mathtex/c5/c5bbfea37ca6ab916c3d7f04056514eb.gif)