Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, na jakém principu fungují limity typu 0/0? Je to tak, že se něco ze jmenovatele musí vytknout a vykrátit s něčím v čitateli?
Jak by se řešil tento příklad?
Jediné co mě napadlo, umocnit jmenovatele a pokusit se vytknout něco jako je v čitateli, ale nemůžu tomu přijít na kloub.
↑ aww:
Dobrý den,
obvykle ano. V zadání je překlep?
A je to přesně, jak píšeš. Uprav si čitatel tak, aby u x byla jednička (vytkni minus 2),
jmenovatel je ve tvaru
. Ale
...
Ajo, je to překlep, má to být bez té mocniny. L´Hospitalovo pravidlo nesmíme použít,
došel jsem tedy k něčemu takovému![kopírovat do textarea $\frac{-2(x-4)}{[(x-4)(x+4)]^{2}}$](/mathtex/e1/e1f948ad45cb95c4e11e4e257e8dd196.gif)
to zkrátit nemohu, ve výsledcích jsem se dočetl, že tato limita nemá řešení, jak to poznám na příkladě? mimo toho, že ať počítám jak počítám nedoberu se k výsledku
aww napsal(a):
to zkrátit nemohu, ve výsledcích jsem se dočetl, že tato limita nemá řešení, jak to poznám na příkladě? mimo toho, že ať počítám jak počítám nedoberu se k výsledku
Podívejte se na limity zleva a zprava při x --> 4.