Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
jelikož stále hledám v přákladu záludnost, rozhodl jsem se obrátit na vás se žádostí o radu.
Příklad 2. ze zadání Projekt 1 (AR 2013/2014) DIM
http://homel.vsb.cz/~kov16/files/dim2013_projekt01.pdf
Podstatou příkladu je střední hodnota součtu hodu dvěma podvdnými kostkami
Moje úvaha je asi taková:
u druhé kostky (čtyřstěn) zdvojím stranu s hodnotou 4 abych dosáhl dvojité šance
přijde mi to vzhledem ke grafům (co jsou v témže projektu) nějak moc krátké přímé řešení.
Prosím tedy o radu zda tato konstrukce může být použitelná
//editováno, snad to nyní bude stát lidem alespoň za odpověď

↑ Jirik-1357:
zeditoval jsem příspěvek na nižší úroveň uvedených dat, snad to nyní bude stát lidem alespoň za odpověď
Děkuji
↑ Jirik-1357:
Zdravím,
spíš s ohledem na zásady úvodního tématu kolegové zvažuji, jak podrobně se dá odpovídat a očekává se vážený Moderátor sekce. Tak bych touto cestou poprosila kolegy, aby v duchu zásad okomentovali dle vzory dalšího kolegy Moderátora, případně doporučili materiály ke studiu - to uškodit nemůže.
Jirik-1357 napsal(a):
u druhé kostky (čtyřstěn) zdvojím stranu s hodnotou 4 abych dosáhl dvojité šance
Jak potom vyšla pravděpodobnost jednotlivých pádů na 2. kostce? Dá se to zapsat i matematicky?
S 1. kostkou se něco dělá?
Kapitola 3.3 je prostudována důsledně (měli jste k tomuto tématu ještě jiný materiál?) Ale je možné, že již bylo uvedeno ve "vyšší úrovni dat", potom není nutné upřesňovat, co již bylo jasné. Děkuji.
↑ Jirik-1357:K číselně správnému výsledku se dostanete, ale proč nespočítat pravděpodobnosti pro každou ze čtyř stěn? V nejhorším případě se řeší lineární rovnice s jedinou neznámou (např. pravděpodobnost stěny s číslem 1). Bude z postupu vašeho výpočtu dostatečně jasné (opravujícímu i vám) v čem se principiálně liší zelená a modrá kostka? (nemyslím teď počet stěn...)

↑ petrkovar: Děkuji za odpověď a omlouvám se za pozdní reakci. je toho teď prostě moc :)
Stránky: 1