Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím, mám dokázat, že pro platí . Mám k tomu použít Holderovu nerovnost a použít za jeden člen funkci identicky rovnou 1. Mohla bych poprosit o radu? Nechci řešení, je to domácí úkol, ráda bych to vyřešila sama, ale ani nevím, jak začít.. :( Vím, co jsou prostory a znám předpis Holderovy nerovnosti pro tyto prostory, ale co s tím..?
Co využít nějak duální prostory?
Ahoj, děkuju za reakci. Omlouvám se, teď koukám, že jsem to napsala obráceně, v zadání je . Pořád tomu moc nerozumím.. Uvažovala jsem takhle: Pro Holderovu nerovnost platí vztah a zároveň f.g patří do L1. Podle nápovědy si situaci zjednoduším, když položím jednu funkci rovnou jedné, napadá mě třeba f(x)=1 na intervalu <0,1>, protože . Musím tedy najít takovou funkci g(x), která patří do L1, což je "největší" prostor, použiju např. g(x)=x a norma z g(x) je tedy a na levé straně mám ten samý výsledek, ale bez odmocniny, takže nerovnost platí (jestli jsem to někde nespletla..). Ale jak teď z toho dostanu důkaz vnoření? :(
Hm hm.. Záleží to na množině omega. Dělá tam neplechu nekonečno. Že by to souviselo s omezeností normy? Musíme vybrat množinu tak, aby ? Ale záleží i na funkci, kterou integrujeme. Dá se to vůbec říct nějak obecně?
↑ nanny1:
To je ono. Závisí to na tom, jestli omega má konečnou míru. To jak přesně, je napsáno třeba zde http://en.wikipedia.org/wiki/Lp_space#Embeddings . K důkazu potom můžeš použít toho Holdera (uvědom si, kdy je jednotková funkce integrovatelná), ale lze to i elementárněji, když z intergálů odřízneš množinu, kde integrovaná funkce je větší než jedna, a pak odhadneš, zhruba řečeno.
Přiznám se, že si nejsem jistá, co je jednotková funkce.. Myslíš f(x)=1? Pak na měřitelných množinách je integrál mírou množiny omega (jestli si to myslím dobře.. Míru a Lebesgueův integrál budu mít až za dva roky). Ta Holderova nerovnost, kterou jsem psala předtím - je prosím ten postup aspoň nějak dobře? Jenom to musím napsat obecně pro libovolnou měřitelnou množinu, nemůžu asi použít konkrétní interval <0,1>, i když by se zrovna hodil...
No on se tenhle předmět zapisuje až ve vyšším ročníku, zapsala jsem si to už teď a jsem z toho taky pěkně vykulená. :D Míra a integrál je pak předmět na celej semetr. Něco jsem si přečetla, snad základy znám.
↑ nanny1:
Tipuju, že to je z funkcionální analýzy?
Ona ta funkční hodnota vlastně v Lebesgueovo integrálu může mít konečný počet výjimek.
Dokonce spočetný počet. Prvky prostoru Lp jsou ve skutečnosti třídy ekvivalence, která říká, že 2 funkce jsou si ekvivalentní, pokud se rovnají skoro všude (tedy až na množiny Lebesgueovy míry 0, což jsou všechny spočetné množiny, ale i některé nespočetné, viz. Cantorova).
Co se týče toho důkazu, nechce se mi to sem celé psát. Zkus začít tak, že si řekneš, že ta funkce patří do menšího prostoru a pokusíš se ukázat, že je taky v tom větším, a pak to sem napiš, kam jsi došla.
Já si myslím, že to musí jít i jinak a míň komplikovaně. Navíc si u pár věcí nejsem jistá, jestli jsou úplně košer. Každopádně jsem na levé stravě potřebovala místo jednotkové normy absolutní hodnotu na p-tou, našla jsem tu rovnost (která je mi teda taky divná..), dosadila jsem za integrál součinu (celou nerovnost jsem předtím umocnila na p-tou), vynásobila tou mírou na (1-p), tím jsem na pravé straně dostala míru na (2-p) a dosazením q=p/(p-1) mi vyšel ten konečný tvar.
Stránky: 1 2