Nech P je polynom z realnymi koeficientamy, a nech ma presne k z nych nenulovych.
Dokazte, ze P ma naviac k-1 striktne kladnych ( >0 ) korenov.
Ahoj ↑ Brano:
Hint: indukcia+ Rolle
↑ vanok:
tak to uz je teraz lahke (dokaz mozem spisat neskor len chcem dat priestor aj inym)
ale teraz by bola vyzva dokazat silnejsiu verziu analytickymi metodami:
Nech
(s realnymi koeficientami) ma
striktne kladnych korenov pricom zapocitavame aj nasobnost (t.j. jeden dvojnasobny sa zapocitava za dva) potom
ma aspon
nenulovych koeficientov
riesenie (aj s nasobnostami - nakoniec sa ukazalo, ze je to len miniaturna modifikacia)
Ahoj ↑ Brano:,
Ano to je prakticky, ten isty dokaz ako moj.
Poznamenavam, ze analogicka veta plati aj pre korene <0. ( ten isty dokaz)
Cize mame aj, ze taketo polynomy maju naviac 2k-1 korenov, z ktorych je najviac k-1 striktne kladnych a tiez najviac k-1 striktne negativnych a jeden pripadne nulovy.
Jedna zaujimava aplikacia, je dokazat ze za urcitych podmienok lakunarny Vandermondov determinant je >0 .
↑ vanok:
Pozeral som sa na wiki na Vandermondovu maticu, ale nejak nechapem ako to suvisi s touto ulohou, lebo tam pisali, ze ju konstruujeme iba z bodov ktore akoze chceme dosadzat do nejakeho polynomu a samotna matica nijak nezavisi od koeficientov.
Ahoj ↑ Brano:,
V rychlosti:
slovo lakunárny sa nachadza v slovenskom slovniku cudzich slov, ale netusim co znamena.
A nemalo by to byt, ze ten determinant je
lebo nemoze existovat polynom
ktory by mal aspon
roznych kladnych korenov?
EDIT: aha - nic som nepovedal - tu by vyhovoval polynom co je konstantne nulovy, teda moze byt determinant aj nenulovy - este sa pozriem na ten dokaz.