zdravim, vůbec si nevím rady s tímto příkladem, byl bych rád kdyby někdo pomohl, díky
pro jaká
se limita rovná 0?![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty }n(\sqrt[m]{n^{m}+mn^{m-1}+1}-\sqrt[k]{n^{k}+kn^{k-1}-1})$](/mathtex/22/2260efb2c76391ffb78ce9d480940338.gif)
vím že m,k nesmí být rovny 1, jelikož neexistuje 1. odmocnina, dále chápu že závorka musí být rovna 0, tím pádem ty dvě odmocniny se musí navzájem rovnat, dál už ale netuším
Zdravím,
celé bych nevěděla (ani jsem nezačala uvažovat), ale zkusila bych na úvod vytknout ![kopírovat do textarea $n(\sqrt[m]{n^{m}+mn^{m-1}+1}-\sqrt[k]{n^{k}+kn^{k-1}-1})=n(\sqrt[m]{n^{m}(1+\frac{m}{n}+\frac{1}{n^m})}-\sqrt[k]{n^{k}(1+\frac{k}{n}-\frac{1}{n^k}})$](/mathtex/d8/d8ba014d9786ea6b967869fb275f2534.gif)
"vytáhnout" n z odmocnin a před závorku. Ještě lze uvažovat nad rozšířením dle vzorce, ale to by chtělo uvážit společný násobek m, k pro úpravy. Alespoň tak v náznaku.
↑ jelena: pozdravujem,
Poznamka:
Tu bude najucinnejsie pouzit limitovane rozvoje (alebo metodu mozno metodu ekvivalentov)
To da riesenie po dvoch riadkoch vypoctu.
Ine metody su pre amaterov dlhych vypoctov.
↑ vanok:
Ahoj.
Limitovanými rozvoji máš na mysli Taylorovy řady? Zkoušel jsem si to jimi spočítat: definoval jsem si funkci
, což dává naší posloupnost pro
, takže stačí spočítat
. V bodě nula můžeme pro dostatečně malé
rozvinout mocniny pomocí vztahu
.
Tím se ukáže, že pro
nebo
limita diverguje a pro
po úpravách dostaneme
,
z čehož už lze snadno učinit závěry.
Myslel jsi to takto? Jako výpočet na 2 řádky mi to totiž úplně nepřipadá.
Ano to je to co som myslel ako metodu prace.
Staci zapisat
Vdaka limitovanemu rozvoju (dostatocneho radu...) mame
co staci na analyzu hladanej limity
( co su dva riadky)
Pochopitelne, je to pouzitelne za predpokladu, ze Taylorova veta o radoch je uz znama..
Odpoved:
ak som sa nezmylil,
rozvoj do radu dve staci
podla znameho vzorca co pripomenul kolega ↑ Bati: mame (pre m>2, k>2):
co staci na riesenie daneho problemu za danych predpokladov( pouzil som aritmetiku limitovanych rozvojov, cize ignoraciu clenov vysiej mocniny ako 2).
poznamka:
Clen z
v rozvojoch odmocnin vyssie dostaneme z
a z 
Ostava riesit situaciu v pripadoch, ak m alebo k su = 2.
Metoda je na tom istom principe, ale napr pre m=2, clen z
je zvedceniy o 1/2 ako v pripadoch riesenych vyssie.
édit: toto riesenie bolo zdokonalene vdaka diskuzii z kolegom Bati, ktoremu dakujem.
Napis co si ty nasiel a ti to tu niekto potvrdi.