Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, počítám semestrální práci a snažím se vypočítat tento příklad:
Pokoušel jsem se to vyřešit metodou per partes takto:

Netuším, zda je to správně, ale nějak tuším, že není. Kdybyste někdo prosím mohli aspoň naznačit správnou cestu, byl bych vděčný. Nesnažil jsem se to dopočítat, ale pokud je tento postup správně, tak se do toho pustím.
Díky předem za odpověd.
du je spatne a i kdyby to bylo dobre, tak je do toho integralu dosazene neco jineho. Takze vlastne nevim, pro se to du pocitalo.
Ale jinak zakladni myslenka vypada dobre.
↑ kaja.marik:
Pardon, špatně zapsáno, du vypadá takto:
Mám to i v tom vzorci na konci, jen jsem to špatně zadal do Latexu.
↑ kaja.marik:
V tom případě jsem úplně mimo a nevím, jak na to, bohužel. Myslel jsem, že když derivací arctg x je
tak můžu počítat s tím, že když místo x bude nějaká jiná funkce, tak to vyjde podobně.
Zdravím
derivace je špatně a i to co tam dosazuješ je špatně. Je to složená funkce, takže jí tak i musíš derivovat jako složenou 
Edit: no to teda nevyjde podobně ani trochu, vždyť se potom jedná o úplně jinou funkci
↑ Frýdek:
Ahoj, jen bych doplnil, že řešení integrálu
, který se po úpravě vydělením čitatele s jmenovatelem rovná integrálu
, můžeš řešit jako jeden z integrálů racionální fce. Děkuji za pochopení
kym je este integral zapisany takto
tak by sa mohla urobit substitucia
lebo je asi dost zbytocne to najprv roznasobovat a potom zase upravovat spat na uplny stvorec a este si pamatat rozne modifikacie vzorca pre
ale to uz ako sa hovori "kazdemu podla chuti"